Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange flere vil gi bort organene sine

I løpet av helgen skaffet 25.000 nye personer seg digitalt donorkort. Det skjedde etter at organ-donasjon var tema i et TV-program.

Fredag var organ-donasjon et av temaene i TV-programmet Nytt på nytt på NRK. Etter programmet skaffet 25.000 nye personer seg digitalt donorkort. Det bekrefter at de har sagt ja til organdonasjon. Det betyr at organene deres kan brukes til å redde andre mennesker om de dør.

– Til dere der ute som er i tvil om dere skal bli donor: Det er ikke sånn at noen kommer og tar organene mens dere er i live. Ikke foreløpig. Da må køene bli litt lengre, spøkte Pernille Sørensen i Nytt på nytt.

Bård Tufte Johansen er programleder for humorprogrammet. Han viste hvordan du registrerer donorkort i din kjernejournal på nett. I kjernejournalen står opplysninger om helsen din. Den er tilgjengelig for deg selv og helsevesenet.

150.000 har fått seg digitalt donorkort på nettstedet helsenorge.no. Nesten 25.000 av disse ble lagt inn i løpet av helgen. Det sier Direktoratet for e-helse til nyhetsbyrået NTB.

Også familien får beskjed gjennom helsenorge.no. Det skjer når du legger inn donorkort. Helsepersonell kan se donorkort i pasientens kjernejournal.

– Vi er glad for at flere bruker helsenorge.no. Det er flere nyttige tjenester her som gjør hverdagen enklere. Helsenorge.no kan også bidra til å redde liv. Det er svært meningsfylt, sier Christine Bergland. Hun er direktør i Direktoratet for e-helse.

Det er lange køer for å få nye organer i Norge. Et nytt organ kan redde alvorlig syke mennesker. Benedicte Abello var én av de heldige. Her kan du lese mer om hvordan nye lunger forandret livet hennes