Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Mange kan være immune mot korona

En forsker tror det er mulig at mange er immune mot korona-viruset, selv om de aldri har vært smittet. Han mener årsaken til dette er at folk har hatt lignende virus som barn.

– Den enkle forklaringen på at mange av oss ikke blir syke, er at vi er delvis immune. Det sier professor Ludvig A. Munthe Han er forsker ved Oslo universitetssykehus og leder for et nytt forsknings-prosjekt.

Resultatene fra prosjektet er ennå ikke publisert. Men Munthe tror det nå vil komme mye ny forskning på dette.

Det er flere forskere som mener det samme. De tror mange kan ha blitt immune allerede som barn. Det kan være forklaringen på at mange ikke blir smittet eller blir særlig syke, selv SARS-CoV-2 er et helt nytt virus.

– Det finnes fellestrekk mellom dette viruset og andre typer korona-virus som kommer i sesonger. Disse er de fleste av oss allerede er meget godt immune mot, sier Munthe.

Fra før finnes fire vanlige typer korona-virus. Alle gir sykdom som ligner influensa. Men de fleste blir immune mot disse etter de første par leveårene. Det er denne immuniteten som gjør mange er motstandsdyktige mot det nye korona-viruset, mener forskeren. Det gjelder særlig unge folk.

– Immunforsvarets hukommelse blekner dessverre med årene. Det er sannsynligvis derfor flere av de eldre har mindre å stille opp med mot korona, sier Munthe.