Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange klager på Nav

Arbeids-og velferdsetaten Nav har begynt å tolke reglene strengere. Mange som er midlertidig uten jobb får ikke lenger dagpenger. Det har gjort mange sinte.

Når bedrifter sliter økonomisk, kan de permittere ansatte. Det betyr at de ansatte mister jobben for en periode. Men hvis bedriften igjen får mer å gjøre og bedre økonomi, får de komme tilbake. I mellomtiden får de dagpenger fra Nav. Det er støtte som gis til folk som ikke har jobb. Men nå har Nav bestemt seg Nav har bestemt at reglene skal tolkes strengere for permitterte. Mange får avslag på søknaden sin om dagpenger. Dermed har de verken lønn eller dagpenger å leve av. Det har skapt store problemer for mange mennesker.

I hele 2009 fikk Nav 83 klager på avslag om dagpenger. Hittil i år har de fått 543 klager. Nå trues det med streik og aksjoner flere steder i landet. Det er hvis ikke arbeidsminister Anniken Huitfeldt griper inn mot Nav. Folk krever at hun må stanse den nye praksisen, skriver Stavanger Aftenblad.

Det er Nav selv som har bestemt at reglene skal tolkes strengere. Arbeids-departementet har ikke bedt Nav om å endre praksisen sin.

I forrige uke hadde arbeidsgiver-organisasjonen NHO og arbeidstaker-organisasjonen LO møte med arbeidsministeren. De fortalte at de er veldig frustrerte over Nav. Flere politikere reagerer også.

Eirin Sund sier at Huitfeldt vil kreve at Nav går gjennom alle avslagene en gang til. Sund er Stortings-representant for Arbeiderpartiet.

– Vi kan ikke ha det på denne måten. Nå må Nav gå tilbake og tolkene reglene slik de gjorde før. Jeg er veldig glad for at statsråden vår tar tak i dette. Nav tolker ikke loven slik det er meningen at den skal tolkes, sier Sund.

Siri Meling i partiet Høyre har sendt brev til arbeidsministeren. Hun ber henne om å forklare seg om saken i Stortinget. Det skriver nyhetsbyrået NTB.