Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange plages av allergier i jula

Er du ofte forkjølet i jula? Det er kanskje en allergi du ikke er klar over. Jula er fylt med stoffer som mange reagerer på.

660.000 nordmenn plages av såkalt «juleallergi». Det viser en undersøkelse. Den har analysebyrået YouGov laget for Allergiguiden.

Mange små partikler svever i lufta. De kan skape allergisk reaksjon. I jula er det ekstra mange partikler fra både julekrydder og røkelse, duftlys, fyr på peisen og kjemiske vaskemidler.

I tillegg tar vi ting inn i hjemmene vår. Som et fuktig juletre med muggsopp og gammelt pollen. Og den støvete pynten fra i fjor. Vi pynter med planter som julestjerner og svibler. Disse er mange allergisk mot. Så kommer selskapene. Der bruker mange parfyme.

– Det blir en heftig blanding. Det er mange ting du kan reagere på. Mange er klar over hvilke allergier de har. De gjør det som trengs. Men det kan være allergier som de ikke er klar over, sier Lene Gunvaldsen til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Juleallergi tolkes ofte som en vanlig forkjølelse. Allergi og forkjølelse ligner på hverandre. Øynene renner og nesa blir tett. Formen blir dårlig og luftveiene blir irriterte. Har du ikke feber, kan det være allergi, sier Gunvaldsen.

– En ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma. Så det er viktig å gjøre noe, sier hun.

Undersøkelsen viser at det vanligste er å ta medisiner for juleallergien. Seks av ti sier at de gjør det. 34 prosent gjør ekstra godt rent hjemme. Men her er det stor forskjell på kvinner og menn. 40 prosent av kvinner med juleallergi gjør rent. Bare én av fire menn vasker i vei.

Én av fire unngår juleplanter og juletrær. Og én av fire kjøper kunstig juletre.

Noen unngår å være sammen med andre. 8 prosent av mennene gjør det. Mens bare 4 prosent av kvinnene gjør det samme i jula.

Er du allergisk mot noe, er det sannsynlig at du vil reagere på andre ting også. Forskjellige allergier kan også forsterke hverandre. Derfor er det viktig å si ifra om allergi når du drar på besøk til noen.

– Når det gjelder planter, er det bare å flytte dem vekk. Allergi mot mat er det heller ikke så vanskelig å snakke om. Å snakke om allergi mot hund og katt er kanskje litt vanskeligere. Hunden regnes ofte som et medlem av familien, sier Gunvaldsen.

Hun sier at det likevel er veldig viktig å gi beskjed.

– Særlig hunder er ofte til stede der vi er. Og hundeallergi kan du bli ganske dårlig av. Da er det viktig at den med allergi tar ansvar. Den må si ifra at de ikke kan være i samme rom. Snakk om det på en fin og ærlig måte. Da går det som regel greit, sier hun.

Noen opplever at familie og venner tar lite hensyn til allergiene deres. Det svarer én av fem i undersøkelsen. For omtrent like mange er ikke spørsmålet viktig. Det er trolig fordi de tar medisiner. Anders Østrem er fastlege. Han sier at det er viktig å komme i gang med medisiner i god tid før jul. Medisinene virker dårligere etter at reaksjonene kommer.