Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange sliter flere måneder etter at de hadde korona

De som blir alvorlig syke med korona, trenger hjelp lenger enn de fleste andre som er alvorlig syke. Det viser en ny oversikt.

Mange har trengt hjelp på sykehus etter at de ble smittet med korona. Mange sier de er slitne flere måneder etter at de fikk dra hjem igjen.

362 pasienter har blitt svart på spørsmål etter at de kom hjem. Alle har vært på sykehus med korona. Det er Norsk internsiv- og pandemi-register som har samlet inn svarene. De har ikke delt inn etter alder og kjønn ennå.

147 tidligere pasienter svarer at de er mer slitne enn de var før de ble syke med korona. 46 svarte at de er mye mer slitne.

– Det er noe som er viktig å undersøke mer. En av våre viktigste oppgaver nå framover er å levere resultater til de som skal forske mer, sier Eirik Buanes. Han er leder for registeret.

Fram til starten av oktober hadde 247 pasienter med korona fått intensiv behandling. De var i gjennomsnitt 62 år gamle. 47 av dem døde. Det blir en andel på 19 prosent. For andre syke og skadde er andelen 10 prosent.

Mange av de trengte hjelp til å puste. Rundt halvparten trengte det i mer enn tolv døgn. Den andre halvparten trengte det i mindre enn tolv døgn. Det gjør at det er en median på 12 døgn. Andre pasienter med intensiv behandling har en median på 2 døgn med hjelp til å puste. 

Fram til i forrige uke var totalt 1.127 pasienter med korona sendt hjem fra sykehus i Norge. De fleste har klart seg uten intensiv behandling. Pasientene var i gjennomsnitt 10 døgn på sykehus. Gjennomsnitt-alderen var 59 år. Mer enn halvparten var i én eller flere risiko-grupper.

81 har dødd med korona på sykehus.Det er 7,2 prosent av alle de som har fått hjelp på sykehuset.