Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange ungdommer får ikke ha kjæreste

En av tre ungdommer i Oslo med minoritetsbakgrunn får ikke lov til å ha kjæreste.

En undersøkelse viser at en av tre ungdommer med minoritetsbakgrunn i Oslo får ikke lov til å ha kjæreste. Undersøkelsen er gjort av avisa Utrop, skriver nyhetsbyrået NTB.

35 prosent av ungdommene sier at de har ingen eller svært liten frihet til å velge om de vil ha kjæreste. Samtidig sier 87 prosent at de mener de selv kan velge hvem de skal gifte seg med. 13 prosent sier at de ikke kan gjøre det.

I undersøkelsen ble mange ungdom med minoritetsbakgrunn spurt om forskjellige ting. Ungdommene gikk på videregående skole i Oslo. De hadde bakgrunn fra Afrika, Midtøsten eller andre land i Asia.

Blant annet svarte de på spørsmål om tvangs-ekteskap, ære og omskjæring.

LES OGSÅ HER: Snill norsk ungdom

En av tre av de spurte er redd for ikke å gjøre som familien sier fordi det kan skade familiens ære. De frykter at det kan føre til vold.

Ære er viktig for mange av ungdommene. 60 prosent mener ære er viktig, og 30 prosent frykter vold hvis de skader familiens ære. Vi bruker ordet «ære» om verdien til en person, en familie eller en kultur.

De fleste av ungdommene i undersøkelsen mener at de kan velge yrke, utdanning og ektefelle selv. Veldig få av dem svarer at de har hørt om noen som har blitt utsatt for kjønnslemlestelse.