Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mann i retten for å oppfordre til terror

– Vi kommer til å be om at han frikjennes, sier advokaten.

En norsk-irakisk ingeniør ble pågrepet på jobb. Det skjedde ved Aker Solutions på Fornebu i Akershus i 2015. Arbeidsgiveren oppdaget mistenkelige ting. De kontaktet Politiets sikkerhets-tjeneste (PST).

Mannen er tiltalt for å oppfordre til terror. Det skal han ha gjort på internett. Mannen hevder han ville inn i terrorgruppa Den islamske staten (IS). Han har senere sagt at han ville ødelegge gruppa. Derfor prøvde han å bli med.

Rettssaken mot ham starter i dag (torsdag). Den 51 år gamle mannen vil si at han ikke skal straffes. Han har en forklaring på hvorfor han støttet IS.

– Klienten min mener at ting er tatt ut av sin sammenheng, sier Brynjar Meling til nyhetsbyrået NTB. Han forsvarer mannen.

Mannen var med i diskusjoner. De handlet om hva IS skulle gjøre med en pilot fra Jordan. Det sier tiltalen. Piloten ble fanget i 2014. 51-åringen skal ha foreslått at piloten burde drepes på en fæl måte.

Mannen skal også ha kommet med råd. Disse handlet om hvordan fiender kunne trues. Han skal også ha delt en oppskrift på en bombe, mener motstanderne i retten.

Advokaten Meling mener at mannen skal frifinnes.

– Det er ingen ekstrem person dere møter i retten, sier han.

Statsadvokat Frederik G. Ranke er ikke enig. Han har en annen oppfatning av mannen.

– Vi ser alvorlig på en person som aktivt støttet IS, sier han.

Den tiltalte nektet for å ha skrevet flere innlegg. Det gjorde han overfor politiet i avhør. Mannen snakket senere om saken til avisa Morgenbladet. Da sa han at han ville inn i IS. Men hensikten skal ha vært å ødelegge for gruppa.

Har han skrevet innleggene, eller ikke? Prøvde han å ødelegge for IS? Dette vil Ranke ha svar på.

– Han må bestemme seg, sier Ranke.

Mannen støttet IS. Det har han ikke lagt skjul på, ifølge advokat Meling.

– Han sier at han hadde en grunn, sier Meling.