Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Mannlige lærere har dårligere IQ

Mannlige lærere i Norge gjør det dårligere på intelligents-tester enn resten av den mannlige befolkningen.

Mannlige lærere gjør det dårligere på forsvarets IQ-tester enn resten av den mannlige befolkningen. IQ måler hvor mye kunnskap og hvor intelligent folk er. Det kan være én av forklaringene på at norske ungdommer gjør det dårligere på kunnskapstester, mener professor Gunnar Salvanes.

Dette melder nyhetsbyrået NTB.

– Det offentlige sparer masse penger når lærere får lav lønn. Men det skjer noe med rekrutteringen, sier Salvanes til avisa Dagens Næringsliv.

Han er professor ved Norges Markedshøyskole.

Salvanes mener kunnskapen i befolkningen er blitt mindre i de siste årene. Han mener nedgangen startet lenge før PISA-målingene startet på begynnelsen av 2000-tallet.

PISA er en internasjonal undersøkelse om elever. Den måler hvor flinke 15-åringer er til å lese, regne og hva de kan om naturfag. Det er organisasjonen OECD som har ansvar for disse undersøkelsene. Organisasjonene jobber for økonomisk samarbeid og utvikling. PISA-undersøkelsen skjer hvert tredje år.

LES OGSÅ HER: Elever er blitt dårligere i matte

Salvanes tror at det er samme tendens for kvinnelige lærere.

Han sier også at det en annen årsak kan være at karakterer forsvant fra barneskolen på 1970-tallet. Da begynte skolen med en annen type matte.

Årets PISA-måling viser at norske elever er dårligere i matte og naturfag enn for tre år siden.

LES OGSÅ HER: – Ikke mobb eleven min

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre skal dra til Polen for å se hva polakkene har gjort for å få elevene til å bli bedre i realfag. Polske tiendeklassinger er i dag flinkere enn norske elever i matte og naturfag.

– De har hatt en klar og tydelig framgang på kort tid. Det er interessant å se hva de gjør og om noe av dette kan «oversettes» til norsk politikk, sier Røe Isaksen.