Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Måtte kutte ut følelsene

Anders Behring Breivik sier han måtte fjerne følelsene sine. Ellers ville han ikke klart å utføre terroren, sier han.

Fredag er den fjerde dagen av Anders Behring Breiviks forklaring i retten. Hans forsvarer Vibeke Hein Bæra startet dagen med å spørre ham om følelser. Hun snakket til Breivik med fornavnet hans:

– Anders, vi skal fortsette der vi slapp i går. Det var en krevende dag for mange å høre hvordan du planla og gjennomførte 22. juli. Hva er dine tanker om det? spurte Bæra.

– Du tenker på hvordan det er å fortelle om det? svarte Breivik.

– Nei, jeg tenker på hvordan det er å høre om det for de pårørende, sa Bæra.

Breivik svarte at han ikke klarer å tenke på hvordan det er for andre å høre på.

– Jeg må ta avstand fra tankene. Ellers klarer jeg ikke å snakke om det. Jeg må kutte ut følelsene. Det er også årsaken til at jeg bruker et teknisk språk, sa han.

Breivik fortalte at han har lært å kutte ut følelsene gjennom trening. Han sier han har trent på dette siden 2006. Han sier at det er nødvendig for å klare å drepe noen. Breivik er rolig og avslappet når han svarer på forsvarerens spørsmål.

Geir Lippestad en også forsvarer til Breivik. Han spurte Breivik blant annet om hvordan han klarte å lage bomben han sprengte.

– Jeg måtte studere mange guider på Internett. Jeg måtte oversette mye til engelsk med programmet Google Translate. Jeg fant ikke all informasjonen der. Jeg måtte eksperimentere meg fram, fortalte Breivik.

Det er ventet at Breivik skal forklare seg om Utøya senere i dag. Det vil bli veldig vanskelig for de pårørende og etterlatte. Det sa Lippestad i går.

LES MER HER: – Den vanskeligste dagen

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen startet dagen med å si at folk kan forlate salen. Det er dersom de ønsker det.