Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mattilsynet sa ikke fra om lovbrudd

Mattilsynet har ikke har tatt med alle alvorlige brudd på loven i pelsdyr-næringen. Det er når de har rapportert til Landbruks-departementet.

Mattilsynet har ansvar for å sjekke om de som driver med pelsdyr, holder loven. De skal blant annet sjekke at de ikke lar skadde dyr sitte i bur og lide. Mattilsynet leverer rapport til Landbruks-departementet. Men Mattilsynet har funnet grove brudd på loven som de ikke har rapportert om. Det viser en ny rapport. Den er laget av organisasjonene Dyre-beskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet.

De har gått gjennom 366 rapporter fra Mattilsynet de siste årene. I rapportene fant de informasjon om alvorlige brudd på loven om dyre-velferd. Det var saker der de fant alvorlig skadde dyr i bur. Mattilsynet hadde blant annet funnet dyr som hadde fått bitt av haler, bein og ører. Men mange av disse tilfellene sa de ikke fra til departementet om, ifølge Dyre-beskyttelsen.

– Det er alvorlig og pinlig at vi har rapportert feil. Det skal vi rydde opp i. Det sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet til kanalen NRK.

Mattilsynet mener at dyrene i pelsnæringen har fått det bedre de siste årene. Dyrevern-organisasjonene sier det ikke stemmer. De sier at tallet på alvorlige lovbrudd har økt.

Dyrevern-organisasjonene synes det er spesielt ille at departementet ikke vet alt. Årsaken er at departementet nå skal vurdere pelsnæringen. Regjeringen skal vurdere om pelsnæringen skal forbys.

– Mattilsynet gir landbruksministeren feil informasjon, når de sier at det er bedret, sier Odd Harald Eidsmo, rådgiver for Dyrebeskyttelsen.

Også pressekontakt Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs frihet er bekymret. Han ber landbruksministeren sikre at folk får vite hvordan pelsdyr-næringen vurderes. Det har Landbruks-departementet sagt nei til.