Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mener muslimer bør bryte fasten på grunn av korona

Tørre slimhinner gir større fare for infeksjoner med virus. Derfor bør muslimer drikke vann under ramadan, sier professor.

Ramadan starter denne uka. Det er muslimenes fastemåned. Reglene sier at muslimer skal la være å spise og drikke fra soloppgang til solnedgang. Det er i praksis 17 timer. Det bor omtrent 200.000 muslimer i Norge.

Professor Anne Spurkland er spesialist i immunologi. Det er læren om immunforsvaret. Hun mener at muslimer ikke bør følge normale regler for faste. Det er fordi epidemien med korona er så alvorlig. Det sier hun til kanalen NRK.

Hun mener folk bør drikke vann under fasten. Det er for å hindre tørre slimhinner. Det er større fare for infeksjon med virus dersom slimhinnene er tørre, advarer Spurkland.

Under fasten er det lov å skylle munnen med vann. Men det er ikke nok, mener hun.

Muslimsk Dialognettverk mener at det ikke går an å endre reglene om faste. Men at det er opp til hver enkelt å avgjøre om de er frisk nok til å faste.

Det er ikke bevist godt nok at Spurklands råd vil virke mot korona-smitte. Det sier Islamsk Råd Norge til NRK. De sier at de har sjekket med flere eksperter før fastemåneden.

– Vi tar hensyn til smittevern-reglene og ser hvordan det går, sier Yasir Ahmed. Han er informasjons-ansvarlig i Islamsk Råd.