Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mener regjeringen bør møte Dalai Lama

Flertallet mener at regjeringen bør møte Dalai Lama når han besøker Norge i mai. Men regjeringen har ikke bestemt seg. Onsdag må utenriksminister Børge Brende svare.

Den tibetanske lederen Dalai Lama kommer til Norge i mai. Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomité og buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling har invitert ham. Slik feires det at det er 25 år siden Dalai Lama fikk Nobels fredspris, skriver nyhetsbyrået NTB.

Olemic Thommessen fra partiet Høyre er stortingspresident. Han vil ikke møte Dalai Lama. Thommessen er redd et slikt møte vil skade Norges forhold til Kina.

I 2010 fikk kinesiske Liu Xiaobo Nobels Fredspris. Kina protesterte. Saken gjorde forholdet mellom Norge og Kina dårlig.

LES MER HER: Her får ikke fredsvinneren tale

Flere politikere og vanlige folk har protestert. De kaller Thommessen feig.

Kun én av fem mener det er riktig av Thommessen å ikke møte Dalai Lama. Det viser en undersøkelse InFact har gjort for avisa VG. Fem av ti mener det er feigt at Thommessen ikke møter ham.

Thommessen sier at mange har engasjert seg i saken. Og at han forstår at andre synes det er rart at han ikke vil møte Dalai Lama.

– Når jeg likevel mener det er en riktig beslutning, er det fordi Norges forhold til Kina er i en helt spesiell situasjon etter fredsprisutdelingen, i 2010 sier Thommessen til nettavisa vg.no.

LES MER HER: Fornærmer Kina

Det er uklart om folk fra regjeringen vil møte Dalai Lama. Flertallet i undersøkelsen mener at de bør gjøre det. Seks av ti mener at enten statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende bør møte ham.

– Dette er et privat besøk. Det er ikke tatt stilling til om representanter for norske myndigheter skal møte Dalai Lama, skrev statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor i en tekstmelding til NTB tirsdag.

Onsdag er det spørretime på Stortinget. Da kan Børge Brende måtte svare på flere spørsmål om besøket.

LES MER HER: Obama vil møte Dalai Lama

Thubten Samdup er representant i Europa for Dalai Lama og tibetanerne. Samdup er skuffet over at den norske regjeringen ikke ha sagt at de vil møte Dalai Lama. Han håper Børge Brende endrer mening, skriver nettavisa dagbladet.no. Samdup mener også at Kina vil misbruke dette. Og at norge ikke må bøye seg for Kinas ønsker.

– Hvis vi skal lage en bedre verden for oss og våre barn, må vi stå opp for folk som Dalai Lama. For folk som prøver å få verden til å bli et bedre sted. Ellers vil Kinas politikk vinne: Den handler om at det er den sterkeste som vinner, og jeg håper at vi slipper å få en slik verden, sier Samdup