Norge

Mener smittetall fører til diskriminering

FHI sine tall på korona-smittede viser hvilket land folk er født i. Det kan føre til diskriminering av grupper som allerede sliter, mener OMOD.

Folkehelse-insituttet (FHI) Lager en rapport hver uke. Den viser hvor mange som er smittet med korona-viruset. Rapporten viser også hvor mange smittede som er født i utlandet. Og hvilke land de er født i.

Det reagerer Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) på.

– Vi vet at har vært mye diskriminering i forbindelse med korona. Når en gruppe minoriteter blir uthengt som en slags fare for samfunnet. Da er det stigmatisering, sier Akhenaton de Leon til avisa Vårt Land. Han er daglig leder i OMOD.

Tidligere var det mange saker i mediene om somaliere og smitte. Qadijo Ibrahim sa at det førte til flere fordommer mot norsk-somaliere.

Nå vil OMOD vite hvorfor denne informasjonen er tatt med i rapportene til FHI. Folkehelse-insituttet svarer at informasjonen om hvilke land smittede er født i, er nyttig. De mener den kan brukes i arbeidet for å hindre at smitten sprer seg. FHI og kommunene har brukt informasjonen for å hindre smitte videre.

– Man kan ikke sette inn tiltak mot grupper uten et grunnlag for det, sier Thor Indseth i FHI til avisa.

Det ville vært verre for diskrimineringen å bare synse, sier han.

– De som har fordommer og bruker disse tallene til sitt formål. De hadde neppe sluttet med det selv om tallene ikke hadde vært publisert, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå