Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Menighet malte ansikter for å være fra Kongo

En menighet i Ålgård malte ansiktene svarte. Søndagsskolen ville vise hvordan folk hadde det i Kongo.

Sist kledde voksne og barn seg i en menighet som kongolesere. De malte seg svarte i ansiktet. De voksne tok på seg klær som skulle minne om Kongo. Det skjedde på søndagsskolen i en baptistmenighet. Den ligger i Ålgård i Rogaland. Bildene fra hendelsen endte på sosiale medier. Dagbladet skrev først om saken.

Det kalles «blackface» i teaterverdenen å sminke seg slik som en mørkhudet person. Det brukes sjelden. Årsaken er at mange opplever det som rasistisk.

– Å bruke svartmaling i ansiktet vitner om dårlig dømmekraft. Da kjenner de ikke kritikken mot «blackface». Det er bra at de ønsker å fortelle ungene om Kongo, men dette er ikke måten å gjøre det på. Jeg synes dette i beste fall er tankeløst, sier Mari Linløkken til Dagbladet. Hun er nestleder i Antirasistisk Senter.

Ålgård baptistmenighet er menigheten til Olaug Bollestad. Hun fungerer som leder for Kristelig folkepart (KrF) og er også landbruksminister.

Hun forklarer at menigheten har hatt et stort engasjement for Kongo over mange år.

– Det er leit at noen oppfatter arrangementet på Ålgård som sårende. Denne tilbakemeldingen må tas på alvor. Utover dette har jeg ingen kommentar, skriver Bollestad i en sms til Stavanger Aftenblad.

Klaus Hestenes leder menighetsrådet. Han er overrasket og har ikke hørt om blackface.

Han sier de ikke hadde til hensikt å gjøre narr av noen. Ifølge Hestenes har menigheten gjort noe som ligner før.

– I skuespill kler folk seg ut. Vi hadde med oss en familie fra Kongo. De syntes dette var uproblematisk, sier han.

I Nederland i 2013 demonstrerte svarte mot nettopp blackface. Der feires en variant av julenissen som er svartmalt i ansiktet. Han ble kalt Black Pete. Svarte mente de ble gjort narr av med denne figuren.