Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Mer EU er løsningen

«Mer EU» er løsningen på krisen i økonomien og problemene på Balkan. Det sa Nobel-komiteens leder Thorbjørn Jagland da han talte under Nobel-seremonien mandag.

Klokka 13.00 mandag startet seremonien for å dele ut Nobels fredspris. Den europeiske union (EU) er vinneren.

Nobel-komiteens leder er Thorbjørn Jagland. Komiteen velger vinner. Jagland hyllet EU som et prosjekt for fred i sin tale i Oslo rådhus. EU har gjort at landene i Europa er blitt venner og skulle bindes sammen. På denne måten skulle det ikke bli krig igjen.

Det har skjedd etter at andre verdenskrig var slutt i 1945. I løpet av disse årene har Europa gått fra å være et krigens til å bli et fredens kontinent, sa Jagland.

Han mener at EU fortsatt er løsningen på mange problemer. Det er store problemer i økonomien i Europa. Vi må stå sammen. Vi har et ansvar alle sammen, mente Jagland. Han mener at EU er måten å løse dette på, skriver nyhetsbyrået NTB.

I talen sa han også at protestene vi nå ser, er en naturlig del av demokratiet.

– Vi ser at land etter land opplever alvorlig sosial uro. Politikk har gått galt, det betales for ting i det skjulte og flere unngår å betale skatt. Det har sendt pengene ned i store svarte hull. Utro tjenere må fjernes, sa han.

Jagland sa at det siste må til. Ellers vil ikke folk i Europa tror på det som unionen krever av dem.

Situasjonen er langt fra løst på Balkan, understreket Jagland. Men også her er EU svaret, mener han.

– Vi er ikke samlet her i dag i troen på at EU er perfekt. Vi er samlet i troen på at vi her i Europa må løse problemene i fellesskap, sa komiteens leder.