Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mer farlig vær er på vei

Nå skal regnet bøtte ned i vest. I Nordland skaper snøen problemer. Det er sendt ut farevarsel.

Vi har nettopp hatt besøk av ekstremværet Knud. Nå kommer det enda mer uvær. Denne gangen dreier det seg om store mengder nedbør, melder Yr.no.

Hordaland og Rogaland får det verst. Her kan det komme 60 millimeter nedbør på seks timer noen steder.

– I løpet av 24 timer kan disse områdene vente seg rundt 100 millimeter nedbør, sier Geir Ottar Fagerlid. Han er statsmeteorolog.

For å sammenligne: I fjor regnet det 138,5 millimeter i Bergen i hele september.

Det er sendt ut farevarsel for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. Varselet i Sogn og Fjordane har gul farge. Det betyr ganske farlig vær. Varslet i Rogaland og Hordaland har oransje farge. Det betyr stor fare. Vi kan se store skader. Mange blir påvirket. Varselet gjelder fra tirsdag kveld til onsdag morgen.

Når det regner så raskt, kan det bli altfor mye vann på veiene, forklarer meteorolog Fagerlid.

I Nordland er det også sendt ut farevarsel. Det gjelder for Saltfjellet mellom Helgeland og Salten. Problemet er snø og vind.

 

 

– Det er kraftige snøbyger flere steder i Nordland. Folk er nødt til å passe på. Særlig på Saltfjellet kan det være vanskelig å kjøre, sier meteorolog Justyna Odziczko til Avisa Nordland.

Politiet ber folk om å skifte til vinterdekk.

Det er også snø i fjellene i Troms og Finnmark og i Sør-Norge. Folk bør kjøre forsiktig.

 

 

 

Slik er farevarslene:

Gult varsel: Gult betyr ganske farlig vær. Det kan bli lokale skader, noen kan miste strømmen, vinden kan være farlig i fjellet og trafikken kan bli påvirket.

Oransje varsel: Oransje betyr veldig farlig. Det kan bli store skader, mange kan få problemer, liv og verdier er i fare og trafikken blir trolig ganske påvirket.

Rødt varsel: Rødt betyr ekstremt farlig. Det er fare for liv, mye blir trolig svært ødelagt, du bør ikke dra til steder der det er fare, og myndighetene må hjelpe og rydde opp.

Slike varsel er det som før ble kalt obs-varsel. De begynte å virke 1. mai i år.