Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mer påskesol i sør, stor skredfare i nord

De neste dagene vil det fortsatt være stor fare for snøskred i Nord-Norge. I Sør-Norge kan folk nyte sol, blå himmel og lite vind.

Søndag ble en mann tatt av snøskred ved Lunheim i Tromsø. Mannen i 30-årene døde av skadene.

32 personer fra organisasjonen Røde Kors var på stedet. Der var også politi, redningshelikopter og andre organisasjoner som hjelper til frivillig. 

Været gjorde jobben vanskelig, sier Aleksander Øvre til nyhetsbyrået NTB. Øvre er operativ leder i Tromsø Røde Kors Hjelpekorps. De siste dagene har folk fra Røde Kors opplevd å bare kunne se ti meter foran seg, forteller han.  

– Vi venter at det vil komme mer snø i dagene som kommer, og at skredfaren vil fortsette, sier han.

Også en gutt på tolv år ble tatt av et skred. Det skjedde i Sauda i Rogaland. Gutten var ved bevissthet da han ble gravd ut. Han er sendt til Stavanger universitetssjukehus.

Organisasjonen Norsk Folkehjelp rykket ut fem ganger i løpet av søndag. To ganger var til snøskred, tre ganger var for å hjelpe noen som var skadd. 

LES MER HER: 585 ble skadd i påskefjellet

Det finnes utstyr du kan ta med deg på tur som kan være nyttig dersom det skjer et snøskred. Men det er ikke sikkert at dette redder deg, sier rådgiver i Norsk Folkehjelp Vegard Lindbæk

– Selv om man har det beste skredutstyret er ikke dette en garanti for at man overlever snøskred. Nesten alle som døde i snøskred i fjor hadde på seg skredutstyr. Kreftene i et snøskred er enorme, og man kan lett bli slått i hjel av kreftene, sier Vegard Lindbæk.

I Sør-Norge meldes det om strålende sol. Men også sola kan gi alvorlige skader. Røde Kors minner om at det er viktig å smøre seg med solkrem med høy faktor. 

– Og husk solbriller, spesielt til barn. Øynene kan fort bli svidd, og i verste fall kan man bli snøblind, sier Ole Gladsø. Han er landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

Gladsø ber folk planlegge turer godt. Og at å finne informasjon om de områdene de tenker å gå tur i.