Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mer vold mot politiet

Det er blitt mindre vold ellers i samfunnet, men volden mot politiet øker. Den blir også grovere.

Over 60 prosent av politifolk i Norge opplevde vold i fjor. Det skjer samtidig som det blir mindre vold ellers i samfunnet, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Tallene viser en klar økning i vold mot politiet generelt. Vi ser også at volden i enkelte tilfeller blir grovere, sier Ragnhild Bjørnebekk. Hun er volds-forsker ved Politi-høgskolen (PHS).

På midten av 1990-tallet ble det gjort forskjellige ting. De skulle gjøre at det ble mindre vold. Bjørnebekk tror disse tiltakene er grunnen til at noen typer vold går ned nå.

Hun sier at folk i miljøer med mye kriminalitet gjerne ser på politiet som sin største fiende. De synes det er greit å angripe politifolk. Slike angrep skjer enda oftere dersom folk er ruset. Volden skjer når utesteder stenger.

En av de mest alvorlige volds-episodene skjedde i Oslo natt til 20. mai. Da ble en 33 år gammel politimann angrepet av to personer. Han ble slått i bakken. Politi-betjenten slo hodet i asfalten og ble liggende uten å kunne røre seg. En av angriperne sparket og trampet på hodet hans til en annen polit-betjent klarte å gå i mellom.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg overlevde dette, sier 33-åringen.

Han har sydd fem sting over høyre øye. Han har også fått inn en tinnplate i kinnet og er operert for knusnings-skader i skalle og kjeve. Over det venstre øyet er det 12 sting. I tillegg er bittet hans skjevt, og det er lenge til 33-åringen kan tygge skikkelig igjen. Han vet ikke om han kommer tilbake i jobben som politimann igjen.

– Dette er vekst som gjelder hele landet de siste fem årene, dessverre. Det er mer vold og trusler, og det er en økning i antall grove saker. Det er bare tilfeldigheter og flaks som gjør at ikke flere av tilfellene har endt med døden, sier Arne Johannessen. Han er leder av Politiets Fellesforbund.

Johannessen mener at få politifolk er et av problemene. Spesielt gjelder det når politiet blir kalt ut for å ordne opp i bråk. Da blir sjansen for vold enda høyere dersom det er færre politifolk enn bråkmakere.

Johannessen mener at politiets holdninger også er et problem.

– Mange føler at det følger med yrket å bli utsatt for vold. Jeg tror mange lar være å anmelde volds-episoder. Men det skal ikke være en del av hverdagen til politiet å bli spyttet på og skjelt ut. Vi må selv være med og sette tydelige grenser, sier han.