Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Meteorsverm på vei – se opp mot himmelen

De neste dagene kan du se mange stjerneskudd på himmelen. Da suser nemlig en meteorsverm inn over himmelen.

Er du veldig heldig, kan du få se opp mot 120 stjerneskudd i timen på natta.

Meteorsvermen Geminidene kommer hvert år. I år er det gode muligheter for å se lysglimtene på himmelen. Det er på grunn av lite lys fra månen.

Det er ventet mest aktiviteten klokka 7.30 torsdag morgen. Men allerede fra onsdag kveld er det gode sjanser for å se stjerneskudd. De kan ses fra hele landet. Det er lurt å finne et sted der lys fra hus og gatelys ikke ødelegger nattehimmelen.

Det spesielle fenomenet får entusiaster over hele landet til å dra ut om natta. Knut Jørgen Røed Ødegaard er astrofysiker.

– Årsaken til at vi får se Geminide-svermen er at jorden passerer gjennom de tetteste delene av støvbåndet fra asteroiden 3200 Phaethon. Støv og sandkorn kommer inn i atmosfæren med 127.000 kilometer i timen. Det brenner opp på grunn av varmen fra luftmotstanden, sier Ødegaard.

Solforsker Pål Brekke sier at vi ikke vet historien til 3200 Phaethon. Mange ser på den som en «utdødd» komet som har mistet isen og frosne gasser etter å ha passert mange ganger rundt sola.

– Geminidene dukket for første gang opp i 1862. 3200 Phaethon er kilden til svermen, men den ble først oppdaget i 1983, sier han.

Det varierer hvor aktiv meteorsvermen er. Det er vanskelig å si på forhånd hvor mye stjerneskudd vi får se.

– Forhold som vær, månefase og lys har dessuten svært mye å si for synligheten. Jo mørkere nattehimmel er, desto bedre. Svermene kan sees fra hele landet og du kan se det med øynene. Du trenger ikke kikkert, sier Brekke.

Se hvor det er størst sjanse for skyfri himmel: