Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mikkelsen slutter som direktør

Direktør Bente Mikkelsen slutter i Helse Sør-Øst. Hun har fått mye kritikk etter at fire sykehus i Oslo ble slått sammen.

Helse Sør-Østs direktør Bente Mikkelsen sa torsdag at hun slutter i jobben. Både politikere og ansatte på sykehusene sier de er lettet. Mikkelsen har fått mye kritikk. Fire sykehus i Oslo ble slått sammen til ett, Oslo universitets-sykehus (OUS). Det gjaldt Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål sykehus og Aker sykehus.

Endringen startet i 2009. Men siden har det vært mye problemer. Ansatte mente at mye hadde vært for dårlig planlagt. De sa at de ikke lenger hadde tillit til direktøren.

Mange pasienter ble flyttet over til Akershus universitets-sykehus (Ahus) da de fire Oslo-sykehusene ble slått sammen. Mye tyder på at flere pasienter døde på grunn av problemer med dette. Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier at Ahus ikke hadde nok ansatte en periode. De undersøker flere dødsfall.

LES MER HER: Ettåring døde av tørst på Ahus

Nylig innrømmet Mikkelsen at ting ikke hadde vært planlagt godt nok.

– At Mikkelsen går nå, er en naturlig følge av at hun endelig har innrømt at endringene i Oslo-området var for dårlig planlagt. Det sier Merete Norheim Morken til nyhetsbyrået NTB. Hun er tillitsvalgt for Norsk Sykepleier-forbund ved OUS.

LES MER HER: Farlig for pasientene

Siv Jensen er Fremskrittspartiets (Frp) leder. Hun mener det var helt nødvendig at Mikkelsen sluttet.

– Dette er første skritt på veien til å skape ro rundt en svært stor del av Helse-Norge, sier Jensen.

Sonja Sjøli er i partiet Høyre. Hun sier Mikkelsen ikke lenger har den nødvendige tilliten. Det er verken blant de ansatte eller blant pasientene.

Mikkelsen slutter med én gang. Men hun sier at det var frivillig. Men flere politikere reagerer på at hun får en ny toppjobb. Hun skal jobbe for Verdens helse-organisasjon (WHO). Politikere i opposisjonen mener hun har fått hjelp av helseminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg synes det er litt spesielt at helseministeren har brukt sin jobb. Det har han gjort for å skaffe en ny toppleder-jobb til den øverste lederen i et helseforetak som ikke hadde de ansattes tillit. Det sier stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal til avisa Aftenposten. Hun er politiker for Kristelig Folkeparti (KrF).

Hun får støtte fra Frps representant Kari Kjønaas Kjos.

– Det er ikke første gangen personer som mange mener ikke har gjort noen god jobb, blir belønnet med en topp-stilling, sier hun.

Støre sier at Mikkelsen er dyktig. Han peker på at WHO ofte har manglet ledere med erfaring fra arbeid i et helsesystem.

– Det får vi her, sier han, ifølge nyhetsbyrået NTB.