Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mindre smitte med hiv

Så langt i år er 109 personer meldt smittet med hiv i Norge. Det er færre enn i fjor.

109 personer er meldt smittet med viruset hiv i Norge hittil i år. Det er mange færre enn i fjor. Tirsdag er verdens aids-dag. Og helseminister Bent Høie er glad for utviklingen.

– Det er svært gledelig at vi ser en stor nedgang i antall nye smittede av hiv i Norge. Kun en liten andel av dem som får hiv, er smittet i Norge, sier han.

I fjor ble 176 personer meldt smittet med hiv. Det viser en oversikt fra Helse- og omsorgs-departementet. Trolig vil 125 personer få diagnosen i år.

Til sammen har 6.750 nordmenn blitt smittet av viruset. Det skapte stor frykt på 1980-tallet.

Lenge var homoseksuelle og sprøyte-narkomane sett på som risiko-gruppene. Men statistikken viser at det er flest heteroseksuelle som har fått hiv. De fleste har blitt smittet i utlandet.

I år er til sammen 54 heteroseksuelle personer meldt smittet med hiv. Det er omtrent halvparten sammenlignet med i fjor. 37 av disse er blitt smittet i utlandet. I fjor ble 67 heteroseksuelle smittet i utlandet.

Det er trolig mindre smitte fra utlandet i år som følge av korona-viruset, ifølge departementet. Det gjør at folk reiser mindre til og fra Norge.

49 homoseksuelle har fått diagnosen i år. I fjor ble 61 homoseksuelle meldt smittet.

Siden 2017 har PrEP-pillen vært tilgjengelig gratis for homofile menn. Den gjør at folk kan ha sex uten kondom uten fare for å bli smittet med hiv.

– Det viser at satsingen på forebygging og innføring av PrEP har gitt tydelige resultater, mener Høie.

I dag får personer med hiv behandling. Det gjør at de ikke smitter andre. Likevel er det tungt å leve med sykdommen. Årsaken er skam og fordommer, sier helseministeren.

– Derfor må vi fortsette arbeidet for mer åpenhet og mer kunnskap, sier han.

Hiv-viruset finnes i alle land i verden. Situasjonen er verst i Afrika sør for Sahara. Omtrent 38 millioner mennesker levde med hiv i verden ved slutten av 2019, ifølge verdens-organisasjonen FN. Omtrent 78 millioner er blitt smittet med viruset siden epidemien startet. Mens over 35 millioner mennesker har dødd av aids. Det er sykdommen som hiv-viruset kan gi.