Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ministeren sier nei

Det skal ikke være mulig å tjene mye penger på privat barnehage. Det sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Regjeringen vil at det skal være vanskeligere å tjene penger på å drive private barnehager. De har laget et forslag til nye regler for barnehager. Regjeringen vil at offentlige penger skal brukes til drift av barnehager. De skal ikke gis til eierne. Det sier Kristin Halvorsen til nyhetsbyrået NTB. Hun er kunnskapsminister og leder for Sosialistisk Venstreparti (SV).

Torsdag besøkte Halvorsen Lerdal barnehage i Prinsdal i Oslo. Barnehagen drives av kommunen.

Halvorsen sier at pengene fra det offentlige skal komme barna til gode. Alle forelde betaler for at barna går i barnehagen. Sammen med penger fra staten betaler det driften av private barnehager, sier hun.
– De som har investert i en privat barnehage skal få tjene litt på det de har investert. Men vi må også sikre at alle statens penger brukes til det beste tilbudet til barna, sier hun. Det skriver nettavisa Dagsavisen.no.

Kommunene skal få ansvaret for penge-støtte til private og offentlige barnehager. Samtidig skal private barnehager få like mye penger som offentlige barnehager. Halvorsen mener reaksjonene mot forslaget er overdrevne.
– De aller fleste driver på en god måte. Men vi har noen enkelte eksempler på eiere av barnehager som tjener masse penger. De kan ødelegge den støtten barnehage-politikken har blant folk, sier hun.

Utdanningsforbundet støtter forslaget fra regjeringen. Forbundet sier at de er fornøyd er med at det blir vanskelig å tjene penger i private barnehager.
– Det er bare rett og rimelig at ikke overskuddet skal gå til private eiere. Spesielt siden pengene kommer fra staten og foreldrene, sier Elin Bellika. Hun er sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.

Stiftelsen Kanvas er en av Norges største private eiere av barnehager. De er også positive til forslaget fra regjeringen.
– Det er mange i den private barnehage-sektoren som synes det er naturlig med en slik begrensning. Barnehager passer ikke til å tjene penger på, sier Robert Ullman. Han er daglig leder i Kanvas. Det skriver avisa Klassekampen.