Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minnesmerke på Utøya vil koste over 300 millioner

Neste sommer har det gått ti år siden terroren rammet Norge. Da åpnes et nytt minnesmerke over de drepte på Utøya. Prisen vil komme på over 300 millioner kroner.

Minnesmerket på Utøykaia skal åpnes ti år etter terroren. 77 mennesker døde i regjerings-kvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Neste sommer vil det nasjonale minnesmerket stå ferdig.

Statsbygg vil ikke å oppgi sluttsummen på prosjektet ennå. Men summen vil runde 300 millioner kroner innen tiårsdagen. Det skriver Aftenposten.

Forslag om kostnads-ramme til minnestedet vil bli lagt frem for Stortinget i månedsskiftet mai/juni.

– Sluttsummen vil bli høyere når alt er ferdig. Mye må planlegges og gjøres klart for å kunne gjennomføre prosjektet. Det sier kommunikasjons-direktør Hege Njaa Aschim.

Et tysk firma har fått jobben med å utforme selve kunstverket. 77 smale bronsesøyler skal symbolisere hver av de drepte. Kunsten vil også symbolisere det som skjeddde den dagen. 

Selve anleggsarbeidet skal utføres av Skanska. Summen på kontrakten er 210 millioner kroner. Selve utformingen av bronsje-søylene vil koste 29 millioner.

Fra før har staten allerede brukt 58,8 millioner kroner på prosjektet. Det har gått til utredninger, planlegging, tomteleie og tomtekjøp. Det har også vært konkurranse om kunstuttrykket for minnestedet.