Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minst 84 mennesker drept

Minst 84 unge mennesker ble brutalt drept på Utøya fredag. Trolig har bare en mann gjort det.

Ungdom løp det de kunne. De gjemte seg for den falske politimannen som skjøt mot dem. Men veldig mange klarte ikke å komme seg unna. Minst 84 mennesker ble brutalt skutt ned. Det var under dramaet på Utøya fredag. Øya er i Hole kommune i Buskerud.

Tragedien på leiren for unge er så stor at den ikke er til å fatte.
– Dette er et mareritt og ikke til å forstå, sa statsminister Jens Stoltenberg. Han snakket på en pressekonferanse lørdag morgen.Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Statsministeren kaller dette for en nasjonal tragedie. Norge skal flagge på halv stang. Stoltenberg reiser lørdag til Sundvolden hotel. Der er ungdom er fra Utøya samlet. Det er også familier til ungdommer som er skadd eller drept.

Politi-direktoratet kalte natt til lørdag inn pressen på ny. Politidirektør Øystein Mæland hadde nye og høye tall på hvor mange som ble drept.
– Det vi vet nå, er at minst 80 mennesker ble drept på Utøya. Det sa Mæland på presse-konferansen på Sentrum politistasjon i Oslo.

Lørdag morgen steg tallet til 84. Politiet leter i vannet etter flere døde. Dermed er tragedien på Utøya mye verre enn de først trodde. I tillegg er minst sju bekreftet drept av eksplosjonen i Oslo.
– Dette er en hendelse av katastrofalt omfang, sa politi-direktøren.
32 år gamle Anders Behring Breivik ble sent fredag pågrepet: Det er han som er siktet for drapene på Utøya. Han er også mistenkt for å være skyld i bomben i Oslo. Den sprengte ved regjerings-kvartalet fredag. Det var omtrent klokka 15.30.

Overlevende fra Utøya forteller om en uvirkelig situasjon. En mann sa at han var politi. Han var kledd i samme trøye som politiet bruker. Mannen hadde skuddsikker vest. Han skjøt mennesker rundt seg. I hånden holdt han en lang pistol.
– Han fyrte av minst ti skudd etter hverandre. Jeg gikk bort til vinduet og spurte «hva er det som skjer»? Han svarte at han hadde hørt skudd. Han ville gjerne at vi skulle holde oss samlet, forteller Hana Barzingi fra Skjetten i Akershus. Hun er 16 år gammel.

Jentene sier de ikke trodde ham. Så begynte han å skyte igjen.
– Vi bare løp ut, forteller de. Synet som møtte dem ute, var uvirkelig. Det var blod overalt. Mannen gikk rundt og skjøt. I gresset lå en livløs person.
Mæland sier at de fortsatt ikke har oversikt over alt. Det kan være flere drepte. Politifolk har lett over hele Utøya etter drepte og skadde. Det ble også funnet sprengstoff på øya.

– Vi har heller ikke full oversikt over hvor mange som er skadd. Vi vet at noen er hardt skadd, sa Mæland.
Sveinung Sponheim er fungerende politimester i Oslo. Han sa at det fortsatt er uklart hvorfor det ble skutt. Og hvorfor bomben ble lagt ut. De startet å avhøre 32-åringen lørdag morgen.
– Han har gitt noe informasjon som er interessant. Vi har også fått informasjon som kan hjelpe videre i etterforskningen, sa Sponheim.

Mannen brukte et automatvåpen da han skjøt ungdommer på Utøya.
Politiet undersøker om flere personer kan ha vært med på det. De lurer på om det rett og slett er mulig for bare én mann å drepe så mange ungdommer.
– Men foreløpig er det ikke noe som tyder på at det var flere, sa Sponheim.

Politiet ser en klar sammenheng mellom drapene på Utøya og bombe-eksplosjonen.
– Mannen som ble pågrepet på Utøya, er den samme som ble sett i Oslo rett før eksplosjonen, sier Sponheim.

Mannen var ikledd en politigenser med politimerke. Han skal ha fortalt til ungdoms-politikerne i AUF at han var politimann. Han sa at han hadde blitt sendt dit på grunn av bomben i Oslo.

Emneord

norge utøya drap