Norge

Mobbe-app til fireåringer

Appen Voxer er brukt til mobbing. Ingen kontrollerer aldersgrenser på den.

Det kommer stadig nye apper. En app er et lite program du kan bruke på telefon, nettbrett eller datamaskin. Mange av dem lar deg sende meldinger og bilder uten å si hvem du er. Disse er populære blant barn og unge.

Mange av appene brukes til mobbing, viser undersøkelser.

I september tok 12 år gamle amerikanske Rebecca Sedwick livet sitt fordi hun ble mobbet. Mobberne brukte appene Voxer, kik og ask.fm, ifølge nettavisa usatoday.com.

Totalt skal fire britiske tenåringer ha tatt livet sitt etter mobbing på ask.fm, skriver nettavisen.no.

LES OGSÅ HER: Nettbrettet vinner over PC-en

Ingen kontrollerer hvilke aldersgrenser slike apper har i Norge, ifølge Medietilsynet.

– Slik kan det ikke være. Det skaper problemer for foreldrene. Det blir veldig vanskelig for dem å finne ut hvilke apper som passer for barna, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen til Klar Tale.

Hun er rådgiver i organisasjonen Barnevakten. De gir råd om barn og medier.

Voxer skal ikke brukes av barn under 13 år. Det skriver Voxer på nettsiden sin. I App Store er aldersgrensen 4 +. Ask.fm har fått 12 + som aldersgrense i App Store. Kik anbefales ikke til barn under 17 år.

Irv Remedios er produktsjef i Voxer. Han sier at alle som skal bruke Voxer må godta et dokument med regler. De må være 13 år gamle for å gjøre dette, skriver Remedios i en e-post til Klar Tale.

– Vi lar folk kommunisere fritt og overvåker dem ikke. Men vi anbefaler at foreldre følger med på appene barna deres bruker, sier han.

LES OGSÅ HER: Zlatan med egen nyhets-app

Tønnesen forteller at mange foreldre spør dem om aldersgrenser på apper.

– De synes det er vanskelig å finne ut. Noen apper endrer også aldersgrense. Aldersgrensen for kik har blitt endret fra 12+ til 17 år. Det gjør det vanskelig å følge med, sier hun.

Tønnesen mener det burde være en kontroll på hvordan apper merkes.

– Det burde finnes en ordning for merking av apper som noen hadde ansvaret for. Det ville være naturlig om kanskje Medietilsynet hadde dette ansvaret, sier hun.

Hvem som helst kan utvikle apper. Derfor er det umulig å kontrollere alle, forteller Pia Lang-Holmen i Medietilsynet til Klar Tale.

Hun sier at det jobbes internasjonalt med å utvikle et system for merking av apper. Men at systemet ikke vil fungere hvis ikke app-butikkene samarbeider.

– Det er utrolig vanskelig å kontrollere slike ordninger for merking. Årsaken er at ting forandrer seg hele tiden, sier hun.

Hun sier at det er selskapene som lager appene som setter aldersgrensen. Apple har ikke svart på spørsmål fra Klar Tale.

Siste utgave

På forsiden nå