Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mor ber muslimske mødre våkne

Firebarnsmor Azra Gilani ber andre muslimske mødre støtte barna sine.

Azra Gilani er opprinnelig fra Pakistan. Hun har bodd 45 år i Norge, og har fått fire barn her. Hun har skrevet en kronikk i avisa Aftenposten. Der ber hun andre muslimske mødre om å hjelpe og støtte barna sine. Hun skriver innlegget etter debatten om skam og ære for muslimske jenter.

– Mammahjertet verker når jeg tenker på at unge jenter blir drapstruet av egne foreldre. Fordi jentene har kjærester eller ikke er jomfruer når de gifter seg, skriver hun.

Hun sier også at det er sjokkerende.

– Som foreldre er det vår oppgave å støtte våre barn. Uavhengig av barnas valg av kjæreste eller seksuelle erfaringer, sier hun.

Hennes jenter har både deltatt i sport og tatt den utdannelsen de ønsket selv.

I forrige uke snakket Klar Tale med Linda Noor. Hun er daglig leder i organisasjonen Minotenk. Hun sier at både jenter og gutter presses. Men at det er verst for jentene.

– Seksualiteten deres kontrolleres. Mange jenter lærer om ære og skam fra de er små. Men det er ikke like viktig for alle familier og miljøer, sa Noor.

Hun fortalte også at noen straffer med vold hvis barna oppfører seg feil. Eller jentene kastes ut av familien.

Gilani utfordrer andre muslimske mødre til å ta ansvar.

– Vi må stå opp for ungene våre og si at nok er nok! Dette aksepterer vi ikke, sier hun.

Noen foreldre har tatt med jenter til lege. Der har de fått sjekket om jentene har hatt sex. Men slik jomfrusjekk er ulovlig. Det har helseminister Bent Høie skrevet i et brev til en stortingsrepresentant.