Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mot oljeboring

Det er miljøfestival i Kabelvåg i helgen. Naturvernforbundet vil bruke festivalen til å vise motstand mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Miljøfestivalen åpnet torsdag i Lofoten i Nordland. Festivalen varer til søndag.

Kristin Halvorsen er kunnskapsminister for Sosialistisk Venstreparti (SV). Liv Signe Navarsete er kommunal- og regionalminister for Senterpartiet (Sp). De to kommer til Kabelvåg lørdag. Der skal de være med på debatt om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ingeborg Gjærum er rådgiver i Naturvernforbundet. Hun sier festivalen er en viktig markering mot oljeboring. Gjærum håper at de vinner kampen mot oljeboring.
– Det skal vi gjøre ved å påvirke regjeringen. Oppgaven vår er å gi dem som vil gjøre et riktig miljøvalg, all den hjelp de kan få, sier hun. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De siste ukene har kraftlinjene i Hardanger fått mer oppmerksomhet enn oljeboring i nord.

LES MER HER: Nei til kraftlinjer

Men Gjærum mener at de to sakene gjør hverandre sterkere.
– Begge sakene handler om at miljøet ikke må bli taperen, sier hun.

Naturvernforbundet tror at 130 til 140 av medlemmene deres kommer til festivalen. Lørdag arrangerer forbundet «Folkefest mot oljeboring» på torget i Kabelvåg. Det skjer sammen med organisasjonen Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

SV og Sp er imot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men Arbeiderpartiet (Ap) har ikke bestemt seg enda. De mener at det må gjøres flere undersøkelser av havområdene først. Regjeringen skal bestemme om det blir oljeboring til høsten. Det skriver nettavisa Dagsavisen.no.