Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Møt opp ved streik

Flygeledere kan gå ut i streik fra mandag. Forbruker-rådet ber reisende om å møte opp på flyplassen.

Mandag morgen kan det bli streik blant flygelederne. Forbruker-rådet ber reisende om å møte opp på flyplassen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Flygeledernes arbeid går ut på å sørge for rask og effektiv avvikling av trafikk for fly i luften og på bakken. De skal også sørge for at flyene ikke krasjer med hverandre.

Norsk Flygeleder-forening og arbeidsgiveren Avinor møtes hos Riksmekleren i helgen. Fristen går ut ved midnatt natt til mandag. Det blir streik hvis de ikke blir enige. Da blir det kaos ved flere flyplasser.

– Folk bør møte opp på flyplassen eller sjekke med flyselskapet. De kan også besøke Avinors nettsider, sier Martin Skaug Halsos. Han er kommunikasjons-rådgiver i Forbruker-rådet.

Du har også rettigheter når du reiser. Du kan kreve mat og drikke ved forsinkelser. Flyturens lengde avgjør hvor lang forsinkelsen må være før regelen gjelder. Det varierer mellom to og fire timer.

– Du har rett til å få pengene igjen hvis flyet blir innstilt. Du kan også velge alternativ transport. Eller du kan få reise til et annet tidspunkt, sier Halsos.

Det er lurt å ta vare på kvitteringer.

– Flyselskapene pleier å være greie på slike saker. Hvis de ikke er det, så spar på kvitteringer for mat eller andre kostnader. Da kan du ta det opp med Flyklagenemnda senere, sier han.

Du bør ta kontakt med flyselskapet først hvis du trenger overnatting. Det er hvis flyet blir veldig forsinket.

– Det kan hende flyselskapet har ordnet med hotell. Du kan ikke straffe flyselskapet med å kjøpe en ekstra dyr middag eller velge et dyrt hotell. Hvis det bare er ett hotell som har plass til overnatting, så skal man i teorien få det dekket, sier Halsos.