Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Møter barna før Nobelpris

Mandag får lederne i EU Nobels fredspris. Men først må de svare på vanskelige spørsmål fra norske barn.

Mandag klokka 13.00 er det klart for seremoni i Oslo rådhus. Mange av lederne fra ulike land er kommet til Oslo. De skal være med på å motta Nobels fredspris for Den europeiske union (EU). Tidligere på dagen er norske barn samlet på fredsfest. Festen arrangeres av organisasjonen Redd Barna. Barna får møte tre toppledere i EU.

De tre er EUs president Herman Van Rompuy, kommisjons-president José Manuel Barroso og EU-parlamentets president Martin Schulz.

– Vi har skrevet dikt og gjort klar spørsmål. I tillegg har vi hatt en spørsmåls-konkurranse. Vinneren får stille sitt spørsmål direkte til EU-toppene, sier Alexandra Sørlie i Redd Barnas pressegruppe.

Spørsmålet som vant, er hvordan EU kan forhindre en ny krig i Europa. Det er et veldig klokt spørsmål, ifølge pressegruppen.

LES MER HER: Sterke meninger om fredsprisen

Rundt 250 barn skal delta på arrangementet. Også kronprinsesse Mette-Marit og Oslos ordfører Fabian Stang er med. Artistene Admiral P og Frida Amundsen skal synge, skriver nyhetsbyrået NTB.

EU har meldt at 51 gjester kommer mandag. Mange av dem er ledere fra ulike land. Men blant gjestene er også seks ungdommer. Slik vil EU vise at de ser framover.

– Vi har invitert flere unge europeere med i den offisielle EU-gruppa til Oslo. En av dem er fra Malta. Han vant en konkurranse med en tekst som viser EUs historie veldig godt: «Mine besteforeldre ville kalt det en drøm. Mine foreldre ville kalt det en prosess. Men jeg kaller det min virkelighet», sa Van Rompuy på presse-konferansen søndag.

LES MER HER: EU får fredsprisen

Thorbjørn Jagland leder gruppa som bestemte at EU skulle få årets fredpris. Klokka 13.00 starter seremonien i Oslo rådhus. Jagland skal forklare hvorfor EU får prisen. Mange har vært kritiske til dette.

Det blir trolig EU-presidenten selv som kommer til å holde Nobel-foredraget i rådhuset. Han har sagt at EU fortjener prisen og at det passer bra at de får den då.

Festdagen avsluttes sent for de tre lederne som representerer EU. Etter seremonien skal de på lunsj med statsminister Jens Stoltenberg. Så skal de bli intervjuet. TV-kanalen CNN intervjuer hvert år vinneren av prisen.

Hvert år samles mange folk i gatene i Oslo for å hedre vinnerne av prisen. De går i tog med fakler opp til Grand Hotel. Da står vinnerne vanligvis på balkongen og vinker til folket.

Først klokka 19.00 samles EUs gruppe og gjester til middag.