Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå blir det hett!

Store deler av Sør-Norge kan glede eller grue seg. Det blir godt over 30 grader når helgen kommer.

Allerede torsdag kommer varmen inn over store deler av landet. Spesielt i Sør-Norge. Det er trønderne som først får kjenne på varmen. Så kommer de østre deler av Østlandet.

– Fredag blir det skikkelig varmt i sørlige deler av landet. Det blir godt over 30 grader en god del steder. Også fredag får Trøndelag veldig høye temperaturer, sier Magnus Oved til nyhetsbyrået NTB. Han er statsmeteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Også øst på Østlandet, lokalt på Vestlandet og ved Mørekysten blir det varmt. Også her kan temperaturene krype et godt stykke over 30 grader flere steder, ifølge Oved.

Høytrykket kommer over store deler av landet til helgen. Det strekker seg helt opp til sørlige deler av Nordland. Men så er det full stopp.

– Lengst nord i Nordland og i Troms og Finnmark vil det bli kjøligere. Der blir det faktisk ganske kaldt, sier Oved.

Natt til onsdag var det nesten tropenatt i Båtsfjord i Finnmark. Da ble det målt 19,5 grader på det kaldeste. Det kalles tropenatt når temperaturen holder seg på minst 20 grader hele natten.

Men til helgen blir det annerledes. Da kryper temperaturen i nord ned til 10 grader. I Båtsfjord kanskje helt ned til 6 eller 7 grader.

Gjennom helgen vil resten av landet fortsatt ha varm luft og flott vær. Men det går et lite skille mellom kald og varm luft omtrent midt over Troms.

– Øst-Finnmark får en ganske kald nordavind gjennom helgen, sier statsmeteorologen.

Til neste uke forsvinner noe av varmen. Det skjer i løpet av mandagen. Det vil nærme seg en mer normal norsk sommer-temperatur de fleste steder.

I Sør-Norge kan varmen gi større fare for skogbrann de nærmeste dagene. I Nord-Norge er faren for skogbrann på gult nivå flere steder. Men faren kan bli mindre når det blir kjølig igjen.