Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå blir det lov å ha to pass

Torsdag vedtar Stortinget en endring. Den gjør det mulig å høre til et annet land i tillegg til Norge.

Stortinget vedtar torsdag en endring i loven. Den gjør at folk får lov til å ha både norsk og et annet statsborgerskap. Bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemmer mot.

– Jeg syns dette er en gledens dag. Loven er fra 1888. Den er moden for å endres. Den må tilpasses tiden vi lever i, sier stortings-representant Ove Trellevik. Han er fra partiet Høyre.

Torsdag behandler og vedtar Stortinget endringen i loven. Den gjør at folk for eksempel kan være både norsk og amerikansk samtidig.

Trellevik tror mange nordmenn ser fram til dette.

– Det er veldig mange norske statsborgere som har flyttet ut. Men som har sterke bånd til landet. De har kanskje barn eller foreldre her. Når de får statsborgerskap i et annet land, mister de automatisk det norske statsborgerskapet, sier han.

Det skal også bli mulig å ta det norske statsborgerskapet fra folk. Det gjelder folk som gjør noe straffbart. Det foreslår regjeringen.

Det kan bare gjøres dersom personen også har et annet statsborgerskap. Fordi myndighetene ikke kan gjøre folk statsløse. Det sier menneske-rettighetene.

Dette har fått blant annet jurister til å reagere. En slik ordning vil bety at folk behandles ulikt etter loven. Det er avhengig av om de har ett eller to statsborgerskap. Det sier Rettspolitisk forening.

– Det kan hindre kriminalitet. Det gjelder hvis du har to statsborgerskap og du kan miste det norske. Jeg mener det er verdt det, sier Trellevik.

Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) er imot dobbelt statsborgerskap. De mener det vil gjøre det vanskeligere å kjempe mot tvangs-ekteskap. Det blir også vanskeligere å stoppe folk i å sende barna ut av landet for å «oppdra dem», mener de.

Trellevik er uenig.

– Det kan bli lettere å følge opp slike tilfeller. Det er fordi de er norske statsborgere også. Da har vi rett til å snakke med andre lands myndigheter om norske statsborgere, sier han.

Trygve Slagsvold Vedum er leder i Sp. Han er bekymret for om en person som hører til to land, vil være lojal mot Norge.

– Norge kan komme i konflikt med et annet land. En person kan ha statsborgerskap i begge land. Vil personen da tenke bare på hva som er best for Norge når han eller hun stemmer i et norsk valg? Det spurte han i et innlegg i avisa Dagbladet 23. november.

Også Nasjonal sikkerhets-myndighet (NSM) har advart om dette, sier han.

– Du kan snu på det. Må du velge statsborgerskap, kan du bli frustrert over det. Men hvis du får lov å ha to statsborgerskap, er det mye lettere å slå seg til ro med det. Så sånn sett vil det dempe konflikter, mener Trellevik.

Folk kan få tilbake sitt norske pass med endringen. De kan søke om å få det tilbake. Det gjelder folk som har måttet droppe det norske statsborgerskapet sitt. Dette gjelder ikke folk som er dømt til fengsel.