Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå blir det varmere

Ruskevær i nord, pent i sør. Og det blir varmere over hele landet.

Det blir plussgrader i store deler av Nord-Norge. Det er første gang på lenge. Men samtidig truer mye vind, regn og fare for snøskred. Sør i landet blir været penere.

– Det blir et skikkelig ruskevær ja, sier Håvard Thorset til nyhetsbyrået NTB. Han snakker om situasjonen nord i landet. Thorset er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han forteller at noen kraftige lavtrykk er på vei mot Nordland. De kommer også til resten av Nord-Norge de neste dagene. Det er allerede sendt ut et farevarsel. Det kan bli vanskelig å kjøre bil og mye snøsmelting.

– Det blir nok mye slaps og fare for overvann. Det er i områder hvor det er tett med bygninger. På det meste kan det komme mellom 40 og 70 millimeter regn på tolv timer, sier Thorset.

Han bor selv i Tromsø. Han sier at det er lenge siden de har hatt mildvær.

– Det er sikkert en måneds tid siden sist vi hadde plussgrader. Særlig langs kysten vil det nok forsvinne en del snø. Men de fleste områder i nord har jo mye snø å ta av, sier han.

Lavtrykket vil først og fremst merkes i Nordland og Troms. Men også i deler av Finnmark. Det kommer i to omganger.

– Først blir det mildt og regn på torsdag. Så blir det kaldere igjen og mindre nedbør. Fredag ettermiddag og natt til lørdag blir det en ny runde med regn. I tillegg ser det ut til å komme veldig kraftig vind. Den kommer inn mot Nordland, sier Thorset.

Også nord i Trøndelag kommer det regn og kraftig vind.

Lenger sør i landet blir været mer hyggelig. Det gjelder spesielt på Østlandet.

– Temperaturene i Sør-Norge stiger. De neste dagene vil de ligge på mellom fem og ti grader på dagtid mange steder. På Vestlandet blir det en del regn torsdag. På fredag blir det litt bedre. Så kommer det mer regn igjen på lørdag. På Østlandet ser det finere ut. Der blir det litt skiftende skydekke. Men det kan komme perioder med klarvær, sier meteorologen.

Dermed kommer enda mer snø til å smelte i Sør-Norge.

Isklumper og istapper har rast fra takene til bygårder og andre bygninger. Det har skjedd på Østlandet i det siste. Men etter flere dager med mildvær har nok det meste falt ned. Nå blir det mildt i nord. Da kan disse problemene komme hit.

Mildere vær gir også fare for snøskred. Det er varslet snøskred-fare av alvorligste grad enten torsdag eller torsdag og fredag flere steder. Varselet gjelder i Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen. Der er det våt snø og med vann i snødekket.

Hold deg unna bratte steder hvor det kan komme skred. Det er advarselen fra myndighetene på nettstedet Varsom.no.