Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå blir månen borte

Lørdag kommer jorda mellom månen og sola. Månen blir helt mørk i hele landet.

Rett før klokka 15 lørdag kommer månen opp i horisonten på Østlandet. Sola er på vei ned. Men jorda står i veien. Derfor blir det mørkt i 51 minutter fra klokka 15.06. Månen skygges for, og det blir måne-formørkelse. Alle i Norge kan se hvordan månen blir mindre og mindre lørdag. Men i sør får ikke folk se starten av formørkelsen. Det får de som bor i nord.

Det gjelder å finne et sted hvor du kan se mot nordøst. Du må ha sikt ganske lavt ned mot horisonten. Men den lave høyden gjør at det kan bli ekstra vakkert. Det skriver nettsiden astroevents.no.

Det er litt forskjell på når månen kommer opp. I Oslo ses månen fra klokka 14.55. I Stavanger står månen opp fra klokka 15.27. I Bergen ses månen fra klokka 15.14. Trondheim ser månen tidligere. Der kommer den klokka 14.10. I Bodø, Tromsø og resten av Nord-Norge er månen der hele tiden.

LES OGSÅ: – Jorda hadde to måner

I Oslo kan det være greit å dra til åser som ved Nordberg, Tåsen, Rikshospitalet, Gaustad eller deler av Holmenkollen. i Bergen er Ulriken et godt sted å kikke. Ellers er det bra i områder mot Flesland.

Etter klokka 15.57 glir månen ut av skyggen igjen. Da blir det en stund hvor deler av månen er dekket. Den tiden varer fram til klokka 17.18.

LES OGSÅ: Nå forsvinner månen!

I Sør-Norge er himmelen ganske lys i starten av formørkelsen. Derfor kan den være vanskelig å se. Men så blir det mørkt.