Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå får du en time ekstra

Fra og med natt til søndag kan du sove en time lenger. Da stilles klokka en time tilbake og vi går over til vintertid.

Søndag 28. oktober stilles klokka tilbake en time. Det skjer klokka 03.00. Da skrus klokka tilbake til klokka 02.00. Dermed kan du sove en time lenger om morgenen. Det er mer populært enn endringen som skjer på våren. Da mister folk en time og må stå opp tidligere om morgenen for å gå på jobb.

Det blir mer lys når du går på jobb eller skole på morgenen framover. Men om ettermiddagen blir det fortere mørkt etter at klokka er stilt.

Det var tyskerne som startet med ordningen under første verdenskrig. De ville utnytte dagslyset bedre. Ved å stille klokka framover på våren, kunne arbeidstiden starte tidligere. Da fikk de en time ekstra med lys, og landet sparte på kullet som de trengte veldig. Snart fulgte mange land etter, skriver nyhetsbyrået NTB. Norge har hatt ordningen fast siden 1980.

Men ikke alle land er like begeistret for å endre på klokka. De mener det kan gi folk problemer med helsa og avtaler. Russland bestemte seg for to år siden for å droppe å endre klokka. Heller ikke Island gjør dette. Store deler av Sørøst-Asia og Afrika har aldri hatt ulik tid på sommer og vinter.

Mange skal sikkert ut på byen på lørdagskvelden. Men håper du på en ekstra time med øl på natta, blir du nok skuffet. Oslo og flere andre kommuner har bestemt at utestedene ikke får utvide salget.

Emneord

tid klokka norge