Norge

Nå kan du forhåndsstemme

Det er to og en halv måned igjen til valget. Men allerede fra i dag kan du forhåndsstemme.

Valgdagen er mandag 14. september, men mange synes det er praktisk å stemme på forhånd. Ved valget for fire år siden ble mer enn hver femte stemme avgitt før valgdagen.

Hvis mange skal delta i valget, er det viktig å ha et godt system for å stemme på forhånd. Det mener forsker Jo Saglie. Han jobber ved Institutt for samfunnsforskning.

– Når mulighetene og åpningstidene er så gode, så vil mange synes at det er like greit å gjøre seg ferdig med det, sier han.

For mange velgere er det ikke så viktig at de går glipp av valgkampen.

– Hvis man er usikker på partivalg, vil man kanskje ønske få med seg hele valgkampen. Men mange vet allerede hva de vil stemme. Så da er det ingen vits i å vente, sier han.

Den vanlige forhåndsstemmingen starter 10. august. Den avsluttes fredag før valgdagen. Men du kan tjuvstarte på stemmingen. Hvis du ikke har mulighet til å stemme i denne perioden, kan du ta kontakt med kommunen din fra 1. juli. Da kan du avtale tid og sted for å stemme, opplyser Kommunaldepartementet. Du trenger ikke valgkort. Men du må ha legitimasjon.

På selve valgdagen må velgere stemme i hjemkommunen. Det er den kommunen hvor du hadde folkeregistrert adresse 30. juni. Men forhåndsstemme kan man gjøre hvor som helst.

Hvis du forhåndsstemmer i en annen kommune, vil stemmeseddelen se litt annerledes ut. De registrerte politiske partiene står der. Men det står ikke navn på folk som stiller til valg i kommunen. Du må krysse av for eller skrive på hvilket parti du vil stemme på.

Et alternativ er å skaffe stemmeseddel fra din hjemkommune og bruke den. Stemmeseddelen legges i valgurnen. Den blir sendt til din hjemkommune for å telles.

I år er det gjort endringer i valgloven. Den viktigste endringen er at det ikke lenger er kommunene, men Kommunaldepartementet som har ansvar for valgkortet. Det blir enklere for kommunene. Samtidig sikres alle velgerne lik informasjon.

I år gjennomføres det også to forsøksordninger. En del kommuner tester ut elektronisk avkryssing i manntallet. Det gjelder mange av de største kommunene, som Oslo, Bergen, Trondheim, Bærum, Bodø, Drammen og Stavanger.

Ved årets valg vil departementet gjøre et nytt forsøk med at yngre får stemme. I 20 kommuner får ungdom på 16 år og 17 år muligheten til å stemme.

Forhåndsstemming er populært. Det viser statistikken fra forrige kommune- og fylkestingsvalg i 2011. Da ble 22,2 prosent av stemmene avgitt på forhånd. Og andelen øker stadig. I alle fylker ble det avgitt flere forhåndsstemmer i 2011 enn i 2007.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå