Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kan julegavene byttes

Butikkene er ofte greie. Men Forbrukerrådet minner om at du egentlig ikke har rett til å bytte.

Rundt 58 milliarder kroner. Så mye handler vi for i desember, mener organisasjonen Virke. Mange av pengene blir brukt på julegaver.

Fikk du en gave du ønsker å bytte? Mange tror at de har rett til å bytte gaver. Men det finnes ikke en slik lov, sier Forbrukerrådet. Butikkene lar folk bytte julegaver. Det er en lang tradisjon. Men de må ikke.

– Bytte av gaver er en frivillig ordning. Det er butikkenes regler som gjelder. Og reglene kan variere fra butikk til butikk, sier Ingeborg Flønes i en pressemelding. Hun er forbrukerservice-direktør i Forbrukerrådet.

Derfor er det lurt å be om byttelapp når du kjøper gave. Du bør også bytte gaver raskt. Helst i romjula.

– Tanken er at butikken skal kunne selge varen på nytt. Mange julegaver kommer på salg i januar. Derfor lønner det seg å bytte før salget starter, sier Flønes.

I januar bruker butikkene prisene de har på salg. Dermed kan gaven bli mindre verdt. Butikkene bytter som regel en vare mot en annen vare. Du kan ikke kreve penger tilbake i stedet. Men du kan kanskje få en tilgode-lapp. Den kan du handle for senere.

Over halvparten av oss kjøper gaver på internett i år. Det viser en undersøkelse fra Respons Analyse. De gjorde undersøkelsen for SpareBank 1 i november.

Det kan være vanskeligere å bytte gaver fra internett. Bare noen få nettbutikker bytter i romjula, forklarer Flønes.

Men du kan fortsatt ha rett til å angre på kjøpet. Du har rett til å angre i 14 dager etter at kjøper fikk gaven i posten. Loven gjelder for land i EØS-samarbeidet og Den europeiske union (EU).

Du kan også angre på kjøp av gaver fra butikk.

– Ligger det ikke byttelapp ved gaven? Spør giveren om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, sier Flønes.

Regelen for angrerett er at du sender selger en skriftlig melding. Du må også betale for returen. Gir du en gave kjøpt på internett? Da kan du legge ved et skjema for angrerett.

LES MER HER: Dagen bestselgerne ble byttet