Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kan regjeringen måtte slutte

Bråket rundt statsråd Sylvi Listhaug kan få alvorlige følger. Erna Solbergs regjering kan måtte slutte. Det er bare en av mulighetene.

Justisminister Sylvi Listhaug la ut et bilde med tekst på Facebook. Det skjedde for over én uke siden. Der skrev hun at Arbeiderpartiet var mer opptatt av terroristenes rettigheter enn Norges sikkerhet. Siden har saken blitt større. Nå har den satt regjeringen i fare. Her er fem punkt om hva som kan skje.

1. Tirsdag skal Stortinget stemme. De skal svare på om de har tillit eller ikke til Sylvi Listhaug. Det skjer fordi partiet Rødt stilte mistillit mot statsråden.

Forslaget om mistillit støttes av Ap, Senterpartiet og Venstre. Dermed er det store spørsmålet hva Kristelig Folkeparti (KrF) vil gjøre. Hvis KrF stemmer for mistillit, må Sylvi Listhaug slutte. Hvis de ikke gjør det, kan alt bli nesten som før.

2. Men statsminister Erna Solberg har advart KrF og de andre partiene utenfor regjeringen. Hun har fortsatt tillit til Listhaug. Blir Listhaug tvunget til å slutte, vil regjeringen også si at de skal slutte. Det sier en viktig kilde i regjerings-systemet til avisa VG. Det har NRK fått vite.

– Erna vil markere at grensen er nådd. De kan ikke akseptere at Stortinget skal bestemme hvem som skal sitte i regjeringen, sier kilder til NRK.

Da vil Erna Solberg stille det som kalles kabinettspørsmål. Regjeringen ber Stortinget om å velge: Tvinger de Listhaug ut, så forsvinner regjeringen også.

4. Det finnes også andre løsninger. Det har vært snakket om i helga. Arbeiderpartiet og KrF kan godta en annen løsning. De foreslår at Listhaug får en annen jobb som statsråd. Hun kan bli leder for et annet departement. Da vil partiene droppe mistillit mot Listhaug. Årsaken er at de ikke har tillit til henne i jobben som justisminister. Aftenposten skriver at en ny og skikkelig beklagelse fra Listhaug kan være nok.

5. Men hva skjer om Erna Solberg sier regjeringen vil slutte og faktisk slutter? Da blir det regjerings-krise i Norge.

Andre partier må være klare til å ta over makta. Det er usikkert hvilke partier som vil gjøre det.

Dagens regjering har ikke flertall på Stortinget. Det vil trolig heller ikke en ny regjering få. Om Ap overtar ledelsen, må de ha støtte fra andre partier. De vil også måtte styre etter budsjetter som er planlagt fra Solbergs regjering. Da kan det blir vanskelig å vinne flere velgere.

Uansett hva som skjer, er det første gang et bilde på Facebook skaper så store problemer for regjeringen.

 

Derfor ble saken så stor:

Listahugs Facebook-bilde gjorde først Ap svært sinte. Det skjedde rett etter premieren på filmen Utøya 22. juli. Ap er sinte fordi de som parti er offer for terror. De mente Listhaug bidrar til å skape mer hat med måten hun sier meningen sin på. Ap og flere andre partier i opposisjon stemte mot et forslag fra regjeringen. Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre ville la Justisdepartementet ta passet fra folk uten rettssak. Flertallet på Stortinget stemte imot. Ap var blant dem.

Siden har saken bare blitt større. Fire dager etter bildet sa først statsministeren unnskyld. Sylvi Listhaug selv beklaget om hun såret noen. Bildet ble først slettet onsdag. Årsaken var at hun ikke hadde lov til å bruke bildet slik. Onsdag kom partiet Rødt likevel med et forslag om mistillit mot ministeren. Partiene utenfor regjeringen samlet seg om å gi Listhaug kritikk.

Torsdag var saken oppe i Stortinget. Først da sa statsråd Sylvi Listhaug unnskyld. Hun måtte opp på talerstolen flere ganger. Men partiene utenfor regjeringen er fortsatt ikke fornøyd. Derfor skal saken opp i Stortinget tirsdag.