Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kommer bjørkepollenet i sør

Bjørkepollenet kommer langs kysten i sør og på Østlandet. Det skjer allerede skjærtorsdag og langfredag, ifølge Norges Astma og Allergiforbund.

Nå er det klart for årets sesong med bjørkepollen. Bjørkepollenet kommer først langs kysten i sør og på Østlandet. Allerede skjærtorsdag og langfredag skjer det, ifølge Norges Astma og Allergiforbund (NAAF).

– På steder med mye sol kan spredningen komme enda tidligere. Og holder finværet seg, kan det bli mye pollen i lufta. Det sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i NAAF til nyhetsbyrået NTB.

1 million nordmenn er allergisk mot pollen. Bjørkepollen er den pollentypen de aller fleste reagerer på.

NAAF anbefaler allergikere sørpå å finne fram medisinene sine. De anbefaler å starte med forebyggende medisiner mot allergi en uke før pollenet kommer. Mens medisin som virker med én gang, kan tas når det trengs.

– Bjørka er et stort problem for allergikere i Norge. Den sprer mye pollen og finnes over store deler av landet, sier Ramfjord.

NAAF sier at allergikere bør la være å pynte til påske med gåsunger i hus og hytter. Hver femte person med bjørkepollenallergi reagerer også på seljepollen. Det vil være svært plagsomt inne.

Februar og mars har vært varmere enn normalt. Det har vært bra for bjørka.

– Bjørkepollenet kommer en uke tidligere. Det sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i NAAF til NTB.

Spredning av pollen er veldig avhengig av været. Og NAAF sier at varselet gjelder hvis meteorologene ikke har bommet helt på påskeværet.

I nord slipper de unna bjørkepollenet i påsken. Årsaken er dårlig vær. Det er også lite spredning av pollen i fjellet.