Norge

Nå kommer brennmanetene

Manetene hoper seg opp langs kysten av Norge. Det varme været gjør at det blir enda flere av dem.

I fjor var det få maneter i sjøen. Men denne sommeren er situasjonen en helt annen. Den siste tiden har masse brennmaneter hopet seg opp i Oslofjorden og på Sør-Vestlandet.

Det ser ut til å bli manetår. Det meldte kanalen NRK nylig.

– Vi vet fortsatt lite om hvorfor det blir mange maneter noen år. Men det kan skyldes at manetene har fått kaldt vann og rikelig med mat gjennom vinteren, sier Tone Falkenhaug til nyhetsbyrået NTB. Hun er havforsker ved Havforsknings-instituttet.

– Når alt klaffer for brennmaneten, så formerer den seg fort. Den vokser raskt, sier hun.

Klaus Barekstein er daglig leder i Drøbak Akvarium. De siste ukene har de sett veldig mange maneter i fjorden, sier han til NTB.

– De er da i overflaten og er synlige for oss. Den siste uken har det blitt mye mindre. Manetene følger vind og strøm. Når temperaturen i vannet går fra 18 mot 20 grader, så forsvinner de ikke. Men de går noe dypere, forteller han.

Manetene lager ikke problemer for folk som bader nå. I alle fall ikke i området rundt Drøbak i Akershus.

– Men for yrkesfiskerne er situasjonen en helt annen, sier Barekstein. Han har vært i kontakt med en lokal rekefisker.

– Han forteller om uvanlig mye maneter i dybden. Det gjør trålingen vanskelig. De fyller trålen på null komma niks, forteller han.

Flere båtfolk melder på sosiale medier om store samlinger av maneter. Det er blant annet i Rogaland og langs den svenske vestkysten. Den er populær blant mange nordmenn.

Havforsknings-instituttet kan ikke si hvor mange maneter som faktisk fins i sjøen denne sesongen. Årsaken er at maneter overvåkes lite langs kysten vår. Så informasjonen kommer først og fremst fra folk som melder ifra det de har sett.

– Manetene driver med havstrømmene. Det betyr at det ikke nødvendigvis er flere maneter denne sommeren enn tidligere år. Men at de hoper seg opp noen steder. Samtidig vet vi at det varierer fra sesong til sesong, sier Falkenhaug.

Finværet er nå på full fart tilbake i Sør-Norge. Har du tenkt å bade, kan du møte på en brennmanet. Det kan være vondt å bli brent.

– Trådene gir en brennende følelse. Så blir det rødt og blemmer. I noen tilfeller kan en få vondt i magen, bli tung i pusten eller kvalm, sier Christian Haga. Han er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.

Men styr unna alle kjerringråd, som tiss og eddik.

– Først må du fjerne alle synlige tråder som sitter fast på huden. Vi anbefaler så å skylle med saltvann. Ferskvann kan faktisk gjøre at trådene slipper ut mer gift, sier han.

Varmt vann kan gjøre at virkningen av giften dempes raskere. Giftinformasjonen anbefaler at du etterpå skyller huden med så varmt vann som mulig. Gjerne vann som holder 40 til 45 grader. Det kan dempe smerten.

Siste utgave

På forsiden nå