Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kommer høstværet

Nyter du fortsatt rester av sommervarmen? Nå blir den borte. Høsten er på vei.

Folk må forberede seg på høstvær i tiden fremover. Temperaturene vil holde seg en dag eller to. Så kommer det en sterk vind fra nord. Det er ventet regn og kalde gufs.

– Det har vært et høytrykk over Norge. Det blir mindre de neste dagene og bevege seg østover. Spesielt i Sør-Norge vil det bli litt våtere. I løpet av torsdag kveld kommer det inn et lavtrykk. Mot helgen blir været mye fuktigere, sier Pernille Borander til nyhetsbyrået NTB. Hun er statsmeteorolog i Meteorologisk institutt.

Nord i Norge kan de nyte finværet litt lenger. Der blir det godt vær både torsdag og fredag. Utover lørdag blir det spredt regn. Natt til søndag vil det blåse mye mer.

Vinden kommer fra nord, sier meteorologen.

– Det kan blåse opp i stiv kuling i Troms og Nordland. Med nordavinden kommer det kjørligere luft, forklarer hun.

Det vil først regne. Men lengst nord vil regnet bli til sludd. Det kan skje i Finnmark, sier Borander.

Torsdag og fredag kan det bli 14–15 grader lengst sør i Nordland. Lenger nord kan det bli omtrent 10 grader. Utover lørdag blir det kaldere. I Nord-Norge kan det synke 5 grader og det kommer sludd.

I Trøndelag og Møre og Romsdal kan de nyte finværet litt lenger. Så forsvinner godværet mot øst.

– Torsdag blir en fin dag. Det blir lite vind og pent vær. Fredag vil nok vinden øke. Det kan bli sørøst liten kuling utsatte steder. Utover dagen kommer litt regn fra sør. Det kan også bli tåke i ytre strøk av Møre og Romsdal, forklarer meteorologen.

Lørdag blir det også godt vær. Søndag blir også Midt-Norge påvirket av den nordlige vinden. På kysten kan det bli liten kuling. Det kommer også noen spredte regnbyger søndag.

Det kan fortsatt bli varmt i denne delen av Norge. 14 til 16 grader er varslet flere steder torsdag. Fredag blir det litt kjøligere. Lørdag blir det litt varmere igjen. Søndag blir det høstkaldt. Da vil det ikke bli varmere enn omtrent 6 grader.

Allerede torsdag kveld blir det kaldere i Sør-Norge. Vinden øker til stiv kuling. Det skjer ved kysten og i fjellet. Med vinden kommer regn.

– Det kan nok være kraftig nedbør i en stund. Det er ingen farenivåer. Men det kan nok oppleves som ganske mye regn, sier Borander.

Hun sier at det kan komme til å regne mellom 40 og 50 millimeter i løpet av 24 timer. Regnet kommer fra torsdag kveld til fredag kveld.

Agder og Telemark vil merke regnet først.

Sent søndag vil det blåse fra nord også sør i landet. På kysten av Vestlandet kan det komme opp i en nordlig stiv kuling. Det blir ikke kraftig vind på Østlandet. Der blir det bare kaldere.

– Torsdag og fredag blir det opp i 15 grader. Det gjelder spesielt på Vestlandet og i Oslo-området. Lørdag blir det litt kjøligere. Søndag begynner nordavinden å merkes, sier Borander.

Mandag merkes høsten skikkelig. Da blir det enda kaldere. Det skjer utover natten og på dagen mandag, sier Borander.