Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kommer raset

Det har kommet små ras fra Oksfjellet i Kåfjord. Geologer tror hele fjellet raser fredag.

– Vi forventer at det raser snart. Om det går i løpet av en time eller flere timer er vanskelig å si. Men vi tror det vil rase i løpet av dagen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra til kanalen NRK. Han jobber i NVE.

Oksfjellet i Kåfjord ligger i Troms. Torsdag og natt til fredag raste det små ras fra fjellet. I løpet av natten og morgenen fredag har fjellet beveget seg tre meter i døgnet. Fredag er det så store bevegelser at raset kan gå når som helst, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Blikra forteller at hastigheten er så stor at de har mistet kontrollen. De klarer ikke å måle hvor raskt fjellet beveger seg.

Før helgen beveget Oksfjellet seg 4 centimeter i døgnet. Etter stormen tirsdag kveld var hastigheten mellom 6 og 7 centimeter.

Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet. Det rasfarlige fjellet har allerede fått konsekvenser. Det er en gård ved foten av fjellet. De som bor der måtte flytte. 200 geiter ble sendt til slakteren i midten av september. Ekspertene forventer at opp mot 12.000 kubikkmeter med stein vil rase ut fra fjellet.

Ekspertene kan ikke sprenge fjellet for å få raset til å komme raskere. Årsaken er at det er for farlig å bevege seg der. Det sier Blikra til avisa Nordlys.

– Vi ser på det som så stor risiko at vi ikke vil gjøre det. Det er for farlig å bevege seg i området, sier han.

Flere fjell i Norge er også i fare for å rase ut. Det gjelder blant annet Mannen i Møre og Romsdal. Men der forandrer faren seg stadig.

LES MER HER: Evakuerte får flytte hjem