Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå kommer sommeren tilbake i sør

Nord-Norge har hatt det fineste været den siste tiden. Men nå snur det. I sør kan det bli 25 grader i helgen.

Nord-Norge har hatt det fineste sommerværet de siste ukene. Men nå kommer regnet også hit.

Et lavtrykk har ført til regn i sør og deler av Nordland. Det er nå på vei videre nordover. I Troms og Finnmark må folk forberede seg på regn de neste dagene.

– Mange syns nok det er OK med litt nedbør nå. Det er jo skogbrannfare i deler av Finnmark, sier Geir Ottar Fagerlid til nyhetsbyrået NTB. Han er vakthavende meteorolog.

Men det vil fortsatt være ganske varmt med opptil 15 til 20 grader.

I Sør-Norge har det vært mye regn flere steder den siste tiden. I indre strøk har det kommet særlig mye det siste døgnet. I Skjåk ble det målt 30,4 millimeter regn søndag til mandag. Det er 86,9 prosent av normalen for august måned.

– Det er ikke uvanlig at det kommer gode nedbørs-døgn i august. Men Skjåk er en tørr plass. Det er ganske uvanlig med 30,4 millimeter nedbør på ett døgn, sier meteorologen.

Lavtrykket i sør beveger så nå nordover. Likevel er det ikke slutt på skiftende vær og regn. Onsdag kommer det nemlig et nytt lavtrykk over Sør-Norge. Det gir jevnt med regn.

De største mengdene med nedbør kommer på Vestlandet. Men også i resten av Sør-Norge og Trøndelag blir det regn.

Utover uka blir været bare bedre og bedre. Særlig mot helgen. Det skal bygge seg opp et høytrykk over Skandinavia. Det kan føre til skikkelig sommervarme.

– Temperaturene skal stige mange grader. Østafjells kan de for eksempel passere 25 grader fredag og lørdag, sier Fagerlid.

Meteorologen sier at det likevel blir skiftende vær over hele landet.

– Det blir rett og slett typisk norsk augustvær, sier han.

I neste uke ventes det kjøligere temperaturer og pålands-vind i nord. Mens det er håp om skikkelig sommervær i sør. Men du bør ikke legge vekk paraplyen ennå.

– Neste uke er det håp om høytrykk og finere vær. Men ettermiddags-bygene kan være lumske og overraskende. Jeg lover ikke fint vær hele dagen. Men generelt blir det finere i sør, sier Fagerlid.