Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå må alle teste seg før de får komme inn i Norge

Over 5.000 har kjørt ulovlig inn i Norge mellom 2. og 13. januar, skriver avisa VG. Fra mandag blir reglene på grensa enda strengere.

Det har vært strenge regler på grensa siden 2. januar. Det har vært et mål å hindre at folk kommer til Norge med smitte. Myndighetene vil derfor ha oversikt over hvem som kommer inn i landet. Det gjør at det er færre steder det er lovlig å reise inn i Norge. Likevel har 5.173 reist ulovlig inn i Norge, ifølge avisa VG. De har hentet tallene fra Statens vegvesen.

Noen grupper har fått unntak fra regelen. Men for mange er det straffbart å krysse grensa der det er ulovlig, selv om det ikke er fysisk stengt. De kan få bøter. 

VG har hentet tall for tolv av stedene som grensa er stengt. Der står det at 5.173 kjøretøy er registrert kjørende inn i landet. Det har skjedd mellom 2. og 13. januar. Det er antatt at alle har krysset grensa, selv om de har blitt registrert et stykke inn i Norge.

Fra mandag ettermiddag blir det enda strengere regler. Da må alle teste seg på grensa. Det skjer fra klokka 17. Kravet gjelder for alle som har vært på et sted som gjør at de skal i karantene. Tidligere har mange fått lov til å ta testen der de bor. Men det har vært et krav om at det skulle skje innen 24 timer. Nå må alle gjøre det på grensa.

De fleste reisende får tilbud om å ta hurtigtester. Det er unntak for de som kommer fra Storbritannia og Sør-Afrika. De må ta den vanlige testen. Det er for å finne ut om de er smittet av en mer smittsom variant av korona.

På på Oslo lufthavn Gardermoen er de klare til å teste alle som kommer. De kan bli testet når de kommer til Norge, sier Ullensaker kommune.  De kan ta dobbelt så mange tester på flyplassen som tidligere. Nå kan de teste over 2.000 reisende hvert døgn.

– Det er ingen overraskelse at det kommer et krav om at alle skal bli testet på grensa. Vi har forberedt oss på at vi må kunne håndtere det, sier Elisabeth Nordal. Hun er enhetsleder i kommunen.