Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå skal bare disse testes for korona-viruset

Fra nå av blir bare noen grupper pasienter testet for korona-virus. Også helse-personell med symptomer skal testes.

Folkehelse-instituttet (FHI) har endret sine regler for hvem som skal testes for korona-virus.

De som er i karantene hjemme, vil ikke lenger bli testet. De skal heller ikke ta kontakt med helsevesenet. Det skal de bare gjøre om de trenger helsehjelp.

Bare noen grupper av pasienter skal testes. Også helse-personell som får symptomer i luftveiene, skal testes. Det skriver FHI på sine nettsider.

– Vi forstår at alle ønsker å vite om de er smittet eller ikke. Men vi er i en situasjon hvor vi må prioritere. Det er for å beskytte de mest sårbare i samfunnet og de som behandler dem, sier Line Vold. Hun er avdelings-direktør ved Folkehelse-instituttet.

FHI skriver at de nå vet at viruset sprer seg i samfunnet. Også blant folk som ikke har vært på reise.

Alle som kan være smittet, må holde seg hjemme. Det er for å unngå å smitte andre. Det er også viktig å oppdage smitte hos dem som er mest sårbare. Og hos helsepersonell som skal behandle disse, skriver FHI.

Alle som har vært på reise utenfor Norden, skal holde seg hjemme i karantene i 14 dager. Det gjelder alle som har kommet til Norge etter 27. februar. Det samme gjelder de som bor sammen med disse. Det har Helse-direktoratet bestemt.

 

Disse skal testes for korona-viruset:

 

* Pasienter med infeksjon i luftveiene som må på sykehus.

* Pasienter i alle helse-institusjoner som er innlagt med infeksjon i luftveiene.

* Folk som jobber nær pasienter i helsetjenesten. Disse skal testes om de får akutt infeksjon i luftveiene.

* De som har vært i nær kontakt med noen som har testet positivt på korona-viruset. Og som får akutt infeksjon i luftveiene. Lokale helse-myndigheter skal avgjøre hvem som har vært i nær kontakt med smittede.

* Spesielt sårbare grupper med symptomer i luftveiene. Helsetjenesten bør vurdere om disse skal testes. Det gjelder selv ved milde symptomer.