Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå skal de velge

Søndag starter lokalvalget i Longyearbyen på Svalbard. Arbeiderpartiet ligger an til et godt valg.

Longyearbyen på Svalbard har lokalvalg senere enn på fastlandet Norge. Søndag og mandag kan de som bor der stemme til Longyearbyen lokalstyre. De skal velge 15 personer til lokalstyret. De skal styre de neste fire årene.

Avisa Svalbardposten har fått gjort en undersøkelse via Norfakta. Over halvparten sier de vil stemme på Arbeiderpartiet (Ap), hele 56,6 prosent.

21 prosent vil stemme på partiet Høyre. Det er første gang Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre har liste på Svalbard. Neste 13 prosent sier de vil stemme på MDG, mens nesten én av ti vil stemme Venstre. Det viser undersøkelsen. Men fire av ti sier at de ikke vet om de vil stemme.

Klar Tale snakket med Espen Klungseth Rotevatn i Longyearbyen tidligere i år. Han leder MDG. Partiet ønsker at det skal bli slutt med kulldrift på Svalbard. Samtidig er politikk for bruk av snøskuter og reiseliv viktige saker i årets valg.  Og miljøvennlige jobber.

– Det gjelder ikke minst når det er satt mål om at vi skal få 100.000 turister hit. Universitetet vil også doble hvor mange forskere de vil ta imot. Og det ligger an til en avskjed med kullselskapet Store Norske, sier Rotevatn. MDGs kandidat til lokalstyret er Helga Bårdsdatter Kristiansen.

Samfunnet i Longyearbyen står foran store utfordringer for tida. Prisene på kull i verden har sunket dramatisk. Det betyr at kulleselskapet Store Norske må kutte igjen. 150 personer må slutte i jobbene sine. Tidligere har hundre mennesker måttet slutte. Partiet Høyre mener den viktigste saken framover blir å satse på arbeidsplasser.

Christin Kristoffersen slutter som leder for lokalstyret etter valget. Hun er med i Arbeiderpartiet. Hun sier at Longyearbyen er forberedt på nye utfordringer.

– Vi må tilpasse oss. Det blir en ny situasjon på Svalbard, sier Kristoffersen til Klar Tale.

Arild Olsen er Aps førstekandidat. Han har vært klar på at det fortsatt er framtid for kull på Svalbard, skriver Svalbardposten.

Lunckefjell-gruva i Svea på Svalbard ble åpnet i fjor. Men Store Norske har ikke råd til å hente ut kull der. Isteden vil de ha en hvile av driften på inntil tre år. Da vil det ikke bli tatt kull ut av fjellet, skriver Svalbardposten.

Samtidig skal Store Norske ha flere inn til å hente kull fra Gruve 7 i Longyearbyen.

Store Norske er eid av staten. I august jobbet det 255 mennesker der, 270 når vikarer er regnet med.

LES HVORDAN STATEN OG LOKALSTYRET SAMARBEIDER: Statens mann på Svalbard

LES OGSÅ: Forberedt på nye utfordringer

LES MER HER: Motstemmen i Longyearbyen