Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå starter valgkampen

Tirsdag kveld møtes lederne av de forskjellige partiene til sin første debatt på TV.

Tirsdag kveld møtes lederne for alle partiene. Det skjer i hallen på Stortinget i Oslo. De møtes til den første TV-debatten i årets valgkamp. TV-kanalene NRK og TV 2 sender debatten sammen. Sendingene starter klokken 19.45. 

Statsminister Jens Stoltenberg skal være med for Arbeiderpartiet (Ap). Han tror terror-angrepet 22. juli gjør årets debatt roligere.

– Valgkampen blir helt sikker annerledes enn vanlig. Det er viktig å ha diskusjon. Demokrati er jo debatt og å ha ulike meninger. Men jeg tror det blir en roligere debatt, og færre grove angrep, sier Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB. 

Kristin Halvorsen er leder for partiet Sosialistisk Venstreparti (SV), og kunnskapsminister. Hun er spent foran den første debatten. 

– Jeg er klar og har mye på hjertet. Men det blir litt mer alvorlig i år enn det pleier å være i slike debatter, sier hun. 

 Knut Arild Hareide er med på sin første debatt som partileder. Han styrer Kristelig folkeparti (KrF). Hareide vil snakke med Stoltenberg om omsorg for de eldre. Hareide mener statsministeren bryter sin avtale om verdighets-garanti. Det er en avtale om omsorf for eldre. Avtalen ble KrF, Venstre og regjeringen enige om i 2009.
LES MER HER: – Bryter avtale om eldre-omsorg 

– Valgkampen passer KrF godt. Etter 22. juli har det vært en debatt om de viktige verdiene i samfunnet. Det er god måte å starte en debatt mellom parti-lederne på, sier han. 

Hareide vil ikke være med i en debatt som handler om hvem som hadde skyld for terroren. Det vil heller ikke Trine Skei Grande. Hun er leder for partiet Venstre ( V). Skei Grande tror det som skjedde i Oslo og på Utøya, preger alle som er med i debatten. 

– Vi vil ha en skikkelig debatt om både skole og omsorg for de eldre. Velgerne må få vite alt vi tenker. Jeg vil snakke om de samme sakene som alle som er med i Venstre i hele landet. Venstre vil snakke om hva vi tenker, ikke om alle andre, sier hun. 

Siv Jensen leder Fremskrittspartiet (Frp). Hun tror debatten blir et angrep på hennes parti. – Jeg håper diskusjonen handler om hva politiet klarer og ikke klarer i Norge. Men jeg venter et angrep på mitt parti. Det kan jeg ikke forstå. Jeg vil holde det jeg har lovet. Jeg vil bare snakke om hva som er politikken til Frp, sier hun. 

 Jensen tror velgerne er mest opptatt av hva som skjer i deres egen kommune. 

– Det er det valget må dreie seg om. Ikke først og fremst politikk for hele landet, sier hun. 

 Erna Solberg tror tirsdagens debatt blir starten på en valg-kamp som handler om hvem som skal styre i kommuner og fylker. 

– Denne første debatten blir kanskje litt annerledes enn det vi er vant til. Men jeg tror valg-kampen etterhvert blir en debatt om ulike politiske løsninger. Velgerne har rett til å vite hvem de stemmer på. 

Nina Owing er programleder for NRK. Oddvar Stenstrøm er hennes kollega i TV 2. 

Klartale.no har en egen side hvor du kan finne alt valgstoffet. Den finner du her.