Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå stopper Norge fly fra Storbritannia

Britene har oppdaget en ny variant av korona. Nå avviser Norge fly fra Storbritannia.

Flere land har allerede gjort det. De avviser folk som kommer fra Storbritannia. Nå stenger også Norge for britene. Det gjelder fly som kommer direkte fra Storbritannia. To fly skulle etter planen lande på Gardermoen mandag. To andre fly var ventet til Bergen og Stavanger.

Årsaken til de nye reglene er en ny variant av korona-viruset. Britene har oppdaget den. Denne typen skal spre seg mye raskere enn vanlig. Varianten er også oppdaget i andre land. Men den ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom. 

– Norge stanser alle direkte-flyginger fra Storbritannia, sier Helsedepartementet mandag. Det skjer med én gang, melder nyhetsbyrået NTB.

Tiltaket gjelder for to døgn. Men det kan bli forlenget. I tillegg møter reisende strengere tiltak. Det gjelder til 10. januar. De som nylig har kommet fra Storbritannia, skal teste seg.

Regjeringen vil sikre at varianten sprer seg minst mulig i Norge.  

Bent Høie møtte pressen mandag. Han er helseminister.

Det tok tid å oppdage den nye varianten i Storbritannia. Testene av folk er tatt for en god stund tilbake. Derfor kan det endrede viruset allerede være i Norge.

– Vi har ingen garanti for at det ikke er i Norge, sa Høie.

Over 2.000 personer har reist inn i Norge fra Storbritannia den siste tiden. Det gjelder de siste 14 dagene. De skal teste seg, sier myndighetene. Uansett om de er ferdige med karantenen, eller ikke.

Regelen om ti dagers karantene gjelder fortsatt. Reisende fra Storbritannia skal testes innen et døgn etter innreise. Deretter skal de teste seg tidligst på dag 7.

Akkurat nå jobber myndighetene med å informere alle det gjelder.

– Kjenner du noen det gjelder, tips dem gjerne, sa Høie.

Vaksinene er på vei. Det er uklart hvordan den nye varianten påvirker vaksinene.