Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå tar resten av landet høstferie

Folk på Østlandet og Nord-Norge har kost seg med ferie den siste uka. Nå er det resten av landet sin tur.

Fredag starter høstferien på Vestlandet og i Midt-Norge. Trolig får de det gode været som har vært på Østlandet den siste uka. Østlandet og Nord-Norge har hatt høstferie den siste uka. Østlandet har hatt strålende vær, mens det har vært litt gråere i nord. Nå skal også Østlandet få grått vær. Det blir både overskyet og regn de neste dagene. Det skriver nettstedet yr.no.

– Det er nok Midt-Norge som får det beste været. Også på Vestlandet kan det bli fint, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til yr.no.

Høstferie er en gammel tradisjon i Norge. Skolene har stengt en uke hver i begynnelsen av oktober hvert år. I gamle dager ble det kalt potetferie. Det skriver Norsk Folkemuseum på sine nettsider.

Skolen ga nemlig barna fri for at de skulle hjelpe til hjemme på gården. På denne tiden var potetene klare til å hentes opp av jorda. Den gangen bodde mange på gård, men slik er det ikke lenger. Nå brukes høstferien til lek og moro. Noen reiser til utlandet, andre drar på fjellet. Og noen koser seg hjemme.

Kanskje frister det å teste ut den gammeldagse potetferien? Mellom 1. og 9. oktober kan du hjelpe til med å plukke poteter på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. De har en åker du kan jobbe i. Og potetene får du ta med deg hjem etterpå.

På Vestlandet er det potetferie på Nordfjord Folkemuseum mellom 10. og 14. oktober. Det ligger i Sandane i Sogn og Fjordane.