Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Naturen er vårt eneste fristed nå

I naturen finner Hanan Abdelrahman pusterom. Hun vil inspirere flere innvandrere til oppdage friluftslivet.

Hanan Abdelrahman er lektor i matematikk. Hun har vunnet Holmboeprisen for sin innsats som mattelærer. Hun brenner for faget, men på fritiden er det friluftslivet som gjelder. 

– Jeg føler meg fri i naturen. Det er som jeg blir mektig og liten på samme tid. Mektig, fordi jeg klarer å orientere meg og finne frem. Og liten, blant store trær, fjell og vidder. 

Abdelrahman er fra Egypt, men bor nå på Mortensrud i Oslo. Hun drar ut i Østmarka så ofte hun kan. I naturen kan hun føle seg som en del av noe større.

– Jeg går mye turer i nærområdet. Gjerne til topper. Jeg har prøvd orientering i skogen. Og overnatting ute. I januar sov jeg i gapahuk, under åpen himmel. Stjernehimmelen var helt klar. Da jeg våknet fikk se en magisk soloppgang, forteller Abdelrahman.

Neste prosjekt blir å sove i hengekøye eller i et tretopp-telt. Altså et telt som svever i luften, satt opp mellom trær.

– Naturen aksepterer deg sånn du er. Du er velkommen uansett. Du trenger ikke prestere, du gjør ting på ditt eget nivå. Kanskje har du bare lyst til å ta med lunsjpakka ut og spise den ved et vann. Eller så er du en av dem som vil løpe, svette og gå toppturer. Naturen er vårt eneste fristed nå i denne tiden.

Abdelrahman sitter i en rådgivende gruppe i Norsk Friluftsliv. Der jobber hun med å inspirere innvandrere til å dra ut på tur.

– Vi lager for eksempel skriv med informasjon på ulike språk. Legger ut beskrivelser og bilder. Også tar vi med folk ut på tur. Jeg og noen andre flinke damer har laget en turgruppe, som nå har fått over 300 medlemmer, sier Abdelrahman.

Gruppa er for alle. Hvilken bakgrunn du har, spiller ingen rolle.

– Vi kan jo ikke møtes i store grupper nå, men vi holder kontakten digitalt. Folk legger ut bilder og inspirerer hverandre. I gruppa er det både erfarne og nybegynnere. Vi utveksler tips om turer, ruter og utstyr, sier Abdelrahman.

Hun anbefaler nybegynnere å oppsøke en slik turgruppe. Det finnes flere lavterskel-tilbud, sier hun.

– De er viktig at innvandrere får opplæring i turgåing. Det er stor del av landets kultur og nasjonale arv. Naturen, med sine fjorder, fjell og skoger, er Norges stolthet. Nordmenn går jo tur hver uke, hver dag hvis de kan, sier hun lattermildt.

Selv har hun det siste året lært seg å gå på ski.

– Det er en utfordring å lære å stå på ski i voksen alder. Jeg er litt feig, fordi jeg er redd for å falle. Men jeg synes det er gøy, og gir ikke opp!

Ute på tur, ser hun en annen side av nordmenn.

– Folk er i så godt humør når du møter dem ute. Blide og hjelpsomme, sier Abdelrahman.

Hun har noen tips til de som vil sjekke ut friluftslivet for første gang.

– Ikke gå for hardt ut. Start med noen få kilometer og så øk på etter hvert. Ta det rolig, lytt til fuglene. Begynn med å gå rundt et vann. Da vil det være lett å navigere og finne veien tilbake, avslutter hun.

BILDER

Bildet viser Hanan Abdelrahman på toppen av et fjell.

TOPPTUR: I naturen finner Hanan Abdelrahman ro. FOTO: Privat

Vis bildetekst