Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nav ber folk ta kontakt hvis de tror de er rammet i Nav-saken

Nav tror så mange som 4.000 kan være rammet av at etaten tolket reglene feil fra 2012 til 2019. Nå ber de folk ta kontakt.

Arbeids- og velferdsetaten Nav har slettet mye gjeld og betalt penger folk har hatt krav på etter Nav-skandalen. Årsaken var at Nav feiltolket regler om trygd og reiser til land i EØS. Nå vil de ha kontakt med folk som tror de er rammet.

– Vi har nå undersøkt rundt 42.000 saker for å finne de som har blitt løst på feil måte. Vi jobber fortsatt med det. Men jeg vil be alle som tror de er rammet om å ta kontakt, hvis de ikke har fått brev fra oss, sier  Hans Christian Holte. Han er arbeids- og velferdsdirektør i Nav.

Til nå har sakene til 2.300 personer fått endret vedtak. Nav har betalt ut eller slettet gjeld for rundt 120 millioner kroner.

Flere personer ble også dømt til å betale tilbake penger. Noen ble også dømt til fengsel som følge av at reglene ble tolket feil mellom 2012 og 2019.

– Vi tror at det totalt er om lag 4.000 personer som kan være rammet av at reglene ble tolket feil etter 1. juni 2012. Til nyttår skal alle disse sakene være behandlet ferdig, sier Holte.

De som har tapt penger som følge av feilen, kan ha krav på fri rettshjelp. Det er hvis de vil kreve erstatning fra Nav. Det kan de også få hvis de vil klage på et avslag om erstatning. Nav har begynt å behandle erstatnings-saker.

– I alt 89 personer har søkt om erstatning. Av dem er 69 saker ferdig behandlet. 17 av disse har fått til sammen 1,4 millioner kroner i erstatning, sier Holte.